Lentiamo má narozeniny! Slevy až 40 %

Přihlášení

Myopie (krátkozrakost): Co ji způsobuje a jak ji léčit

Jakub Odcházel, DiS.

Z lékařského hlediska zkontroloval/a Jakub Odcházel, DiS., Vedoucí sítě optik , dne 17. 12. 2019. Napsal/a Lentiamo

Každá oční vada je nepříjemná a omezující. S pomocí kontaktních čoček a brýlí však lidé s očními vadami zvládnou každodenní rutinu většinou bez problémů.

V rámci našeho seriálu o očních vadách vám přinášíme informace např. o dalekozrakosti (hyperopii), presbyopii a astigmatismu.

V dnešním článku vám chceme říct něco o myopii, neboli krátkozrakosti.

Obsah

Co je to myopie?

Myopie neboli krátkozrakost označuje oční vadu, kdy vidíte ostře předměty na blízko, aniž byste měli problém s malým písmem, ale naopak na dálku vidíte rozmazaně.

Je to běžná oční vada, u níž lidé vidí bez problému na blízko, na dálku mají ale objekty rozmazané. Tento problém nastává, když tvar oka způsobuje, že se paprsky světla lámou nesprávným způsobem a zaměřují obraz před sítnicí namísto na ní .

Myopie se může vyvíjet postupně nebo rychle a obvykle se zhoršuje v dětství a dospívání. Zpravidla bývá dědičná.

Zdravý zrak

Myopia

Myopie

Myopia

Korekce čočkou

Myopia correction with contact lenses

 

Jaké jsou příznaky myopie?

Mezi příznaky může patřit rozmazané vidění při sledování objektů na dálku, nutkání mhouřit nebo přivírat víčka pro ostřejší obraz a bolesti hlavy způsobené namáháním očí.

Myopie se obvykle diagnostikuje v dětství. Pokud máte pocit, že je vaše dítě krátkozraké, zaměřte se na níže uvedené symptomy. Pokud vaše dítě pociťuje některé z následujících příznaků, je pravděpodobně krátkozraké:

  • neustále mhouří oči
  • potřebuje sedět blízko u televize nebo v prvních lavicích ve třídě
  • nerozezná vzdálené předměty
  • nadměrně mrká
  • často si mne oči

Poznámka: pokud si jakéhokoli příznaku u vašeho dítěte všimnete, zajděte s ním k očnímu lékaři nebo optometristovi na oční prohlídku. Tam pro něj vyberou vhodné kontaktní čočky nebo brýle.

Co myopii způsobuje?

Myopie nastává v případě, kdy je oko příliš dlouhé v poměru k zaostřovací síle rohovky a čočky. Výsledkem toho se pak světlo soustřeďuje před sítnicí a ne přímo na ní.

Myopie může také vzniknout, pokud je rohovka nebo čočka příliš zakřivená vzhledem k délce oka. V některých případech je myopie způsobená kombinací těchto faktorů.

Čočky vhodné pro myopii

 

Jak se myopie léčí?

Myopii lze korigovat pomocí kontaktních čoček, brýlí nebo refrakční operace jako LASIK. Kontaktní čočky poskytují optimální ostrost vidění i u vážných případů krátkozrakosti.

Poté, co vám oční lékař změří refrakční sílu oka a povrch rohovky, vybere pro vás vhodný typ čoček z několika možných druhů a přizpůsobí je vašim očím. Pokud budete dodržovat pokyny k péči o čočky a pravidelně chodit na prohlídky, budete moct čočky nosit bez potíží mnoho let.

Konkávní čočky (též rozptylky) jsou pro korekci myopie nejlepší. Fungují tak, že paprsky světla lámou směrem ven, takže je mohou posouvat dál na sítnici. Předpis na konkávní čočky má mínusové hodnoty. Čím vyšší hodnota je, tím větší korekce je potřeba.
 

Navštivte svého optometristu nebo očního lékaře, nechejte si vyšetřit zrak a objednejte si čočky v našem e-shopu!

Nenechte si ujít nic důležitého.

Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj!

Komentáře

    Žádný dotaz...

    Údaje označené * jsou povinné

    Nejprodávanější produkty