Slevy až 15% na kontaktní čočky Lenjoy

4,9/5 Hodnocení

Přihlášení

Řízení a kontaktní čočky: Co znamená kód 01.06?

Jste řidič a nosíte také kontaktní čočky nebo uvažujete nad tím, že konečně vyměníte kontaktní čočky za dioptrické brýle? Pak si pozorně přečtěte následující řádky, které vám mohou ušetřit nejednu krušnou chvilku při silniční kontrole.

Obsah

Co jsou harmonizované kódy

Podle vyhlášky č. 31/2001 Sb. jsou v každém řidičském průkazu uvedeny tzv. harmonizované kódy. Ty slouží k označení některých omezení, která se týkají držitele řidičského průkazu. Jejich zavedení bylo požadavkem Evropské Unie, která chtěla sjednotit vzhled všech řidičských průkazů. Cílem bylo udělat je přehlednější a srozumitelnější pro všechny – jak pro řidiče, tak především pro dopravní policisty.

Nutno podotknout, že tato vyhláška se týká všech držitelů řidičských oprávnění, je tedy platná pro všechny řidiče neprofesionály i pro řidiče z povolání.

Dle harmonizovaného kódu každý řádový policista snadno rozezná, zda řidič netrpí žádným zrakovým (harmonizovaný kód začíná číslicemi 01), sluchovým (02) či pohybovým postižením (03), které by jej mohlo omezovat při řízení automobilu. Například tak snadno vidí, zda má řidič při jízdě nosit dioptrické brýle (harmonizovaný kód 01.01) nebo smí používat při jízdě automobilu pouze kontaktní čočky (01.02), jestli používá naslouchátko pouze pro jedno ucho (02.01) nebo pro obě uši (02.02) atd.

Přehled harmonizovaných kódů, které souvisí se zrakem

  • 01.01 – Brýle
  • 01.02 – Kontaktní čočky
  • 01.03 – Ochranné brýle
  • 01.04 – Brýle snižující propustnost světla
  • 01.05 – Oční kryt
  • 01.06 – Brýle nebo kontaktní čočky

Chcete při řízení využívat jak brýle, tak kontaktní čočky?

Pokud chcete při řízení využívat obě možnosti korekce zraku (brýle nebo kontaktní čočky), je třeba udělat ve vašem řidičském průkazu také jednu malou změnu. A sice zajistit, aby obsahoval harmonizovaný kód 01.06. Právě kód 01.06 v řidičském průkazu řidiče opravňuje nosit při řízení jak brýle, tak kontaktní čočky. Tím se liší od kódu 01.01, který povoluje pouze brýle.

V momentě kdy máte v řidičském průkazu napsáno pouze brýle (01.01) a máte nasazené kontaktní čočky, porušujete tím zákon. Nesplňujete totiž základní předpoklad uvedený v řidičském průkazu (nemáte na při jízdě nasazené dioptrické brýle).

Dle zákona byste tedy měli před chystanou změnou navštívit svého obvodního či očního lékaře a nechat si od něj vystavit potvrzení o této možnosti korekce zraku. S tímto potvrzením navštívíte dopravní inspektorát a necháte si vystavit nový řidičský průkaz, ve kterém již budete mít již zanesený odpovídající harmonizovaný kód 01.06 – Brýle nebo kontaktní čočky.

Dále s sebou vždy noste nějaký doklad o tom, že nosíte kontaktní čočky. Na základě silniční kontroly vás policista může po kontrole řidičského průkazu požádat také o předložení kartičky nositele kontaktních čoček. Případně mějte po ruce alespoň nějaký jiný důkaz o tom, že skutečně nosíte kontaktní čočky, například pouzdro na čočky.

Co se stane, pokud kód v řidičském průkazu nezměníte?

V případě, že byste změnu neučinili a zavinili byste později dopravní nehodu, budete muset zaplatit veškerou způsobenou škodu ze svých vlastních úspor. A to i přes to, že si řádně platíte pojištění. Bude přivolán oční specialista (oftalmolog), jehož úkolem bude prokázat, zda jste měli či neměli v danou dobu nasazené dioptrické brýle anebo kontaktní čočky.

Jestliže se prokáže vaše pochybení, zcela jistě vás nemine také tučná pokuta.

Pokud tedy nechcete mít opletačky se zákonem, doporučujeme ihned při přechodu na kontaktní čočky zařídit vše potřebné. Je to sice zbytečná byrokracie, ale budete mít alespoň jistotu, že pak nezapláčete u případné dopravní nehody.

Na co byste si měli dát pozor

Nezapomínejte také na fakt, že jakmile přijedete ke svému očnímu lékaři, u něhož vám budou poprvé aplikovat kontaktní čočky, neměli byste s nimi pak hned usednout za volant svého automobilu. Jelikož ve svém řidičském průkazu nejspíš stále nemáte zanesený odpovídající harmonizovaný kód, musíte si zařídit odvoz. Pokud hodláte sami řídit, čočky si zase vyndejte z očí a nasaďte si zpět dioptrické brýle.

Nezapomeňte si také rovnou zažádat o vystavení potvrzení, ať nemusíte k očaři chodit dvakrát. Většina očních specialistů se však automaticky ptá, zda s čočkami hodláte řídit i automobil. A podstupujte pravidelné vyšetření zraku.

 

Komentáře Přidat dotaz

  • Marcela

    Dobrý den. Jak je to prosím se slunečními brýlemi. Dioptricke nosím, zapsané mám, zatmavovaci skla ale nechci mít. Mám dioptricke sluneční. Staci doklad o tom že sluneční brýle jsou dioptricke? Dekuji

    Odpovědět
    • Radek
      Lentiamo.cz

      Dobrý den, Marcelo.

      Důležité je mít s sebou potvrzení, že jsou brýle dioptrické. Zda budete mít obyčejné nebo sluneční už závisí na vás. Pro více detailů prosíme, abyste se obrátil a na dopravní inspektorát v místě svého bydliště.

      Přejeme Vám krásný den.

      Odpovědět
  • Vladimír U.

    Dobrý den, při pravidelné zdravotní prohlídce způsobilosti k řízení motorového vozidla A,B mi bylo předepsáno k řízení používání dioptrických brýlí. Musím tuto změnu nahlásit na dopr. inspektorátu a mít ji zaznamenanou v řidičském průkazu nebo mi stačí jen povinný lékařský posudek, který musím mít stejně stále u sebe. Nikde jsem nenašel konkrétní informaci jak mám postupovat. Děkuji

    Odpovědět
    • Radek
      Lentiamo.cz

      Dobrý den, Vladimíre.

      Tuto změnu byste do svého řidičského průkazu měl zanést.

      Pokud nevidíte dobře, ale nenosíte brýle a nemáte tuto informaci uvedenou v řidičském průkazu a zároveň policie nezjistí vadu zraku při kontrole, pak jste v "bezpečí". Riziko vzniká ve chvíli, kdy informace bude v průkazu uvedena, ale nebudete mít brýle nebo kontaktní čočky u sebe či na sobě v momentu kontroly.

      S ohledem na zachování bezpečnosti Vás provozu na silnici doporučujeme tuto změnu v průkazu uvést.

      Přejeme Vám krásný den.

      Odpovědět
  • Simona K.

    Dobrý den, pokud mam v ŘP čočky i brýle a už nenosím ani jedno, musím mít nový?

    Odpovědět
    • Radek
      Lentiamo.cz

      Dobrý den, Simono. Ano, měla byste svůj řidičský průkaz aktualizovat. Při případné silniční kontrole by po Vás policie chtěla doložit to, co je zapsané v průkazu - tedy brýle nebo kontkatní čočky. Alternativou by mohla být lékařská zpráva od Vašeho ošetřujícího lékaře s potvrzením, že Váš zrak již nepotřebuje korekci, ale policie se bude spíše orientovat na data uvedená přímo v průkazu. Přejeme Vám krásný den.

      Odpovědět
  • Bohumíra

    Dobrý den, nosím dioptrické brýle, s brýlemi mám i fotku na řidičském průkazu, ale vzadu na řidičském průkazu žádný kód napsaný nemám... Brýle při řízení pravidelně nosím, je tedy nutné, abych si zařídila nový řidičský průkaz?

    Odpovědět
    • Radek
      Lentiamo.cz

      Dobrý den, Bohumíro. Nový řidičský průkaz si dělat nemusíte, i když tam nemáte nic o korekci zraku napsáno. Problematické by naopak mohlo být, pokud byste informaci o vadě zraku v řidičském průkazu uvedenou měla, ale řídila byste bez brýlí. Přejeme Vám krásný den.

      Odpovědět
  • Kristýna

    Dobrý den, v 18 letech jsem nosila brýle na dálku velmi slabé pouze do školy, ještě dětská obvodní lékařka nechala zapsat do řidičského průkazu jak brýle tak i kontaktní čočky. Později se mi z brýlí dělalo nevolno a motala se mi hlava. V dnešní době po 5 letech brýle nenosím,ani je nemám a na dálku vidím dobře i po přeměření. Je možné nechat tento kód z průkazu odstranit? A jak reagovat při běžné silniční kontrole? Děkuji a přeji hezký den

    Odpovědět
    • Radek
      Lentiamo.cz

      Dobrý den, při silniční kontrole bychom doporučovali předložit
      potvrzení od očního lékaře (ne starší než 1 rok), že vidíte dobře a
      nepotřebujete žádnou dioptrickou pomůcku. Kód z řidičského průkazu
      patrně vymazat nepůjde – bude nutno nechat si vystavit nový průkaz.
      V případě dalších dotazů jsme k dispozici.


      Odpovědět
  • Eva

    Dobrý den, na jednom oku mám laserovou korekci , na druhém ne. Vidím dobře do dálky bez brýlí. Mám mít také něco uvedeno v řidičském průkazu. Děkuji

    Odpovědět
    • Marie
      Lentiamo.cz

      Dobrý den, děkujeme za komentář. Nejjistější bude se o situaci
      poradit s očním lékařem nebo příslušnými úřady. Pokud nemáte
      předepsány žádné dioptrie, brýle, ani čočky nikdy nenosíte, nevidíme
      důvod o uvádění čehokoli do řidičského průkazu. S jistotou Vám na
      otázku dá odpověď někdo, kdo Vaše oči vyšetřil a podrobněji zná Vaši
      oční vadu a veškeré okolnosti. Děkujeme za pochopení. Hezký den,
      Vašečočky.cz


      Odpovědět
  • Lenka
    Lentiamo.cz

    Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Bohužel potvzení Vám může vydat
    pouze Váš oční lékař, který má též k dispozici i správný
    formulář. Děkujeme za pochopení. Krásný den. Lenka


    Odpovědět
  • Josef V.

    Dobrý den,
    existuje, prosím, nějaký fromulář pro toto potvrzení od lékaře?
    A můžete Vy vystavit doklad o tom, že nosím kontaktní čočky?
    Děkuji. Josef V.

    Odpovědět
  • Přema

    Dobrý den, včera jsem navštívil kontaktologa a bavil jsem se s ním o problematice uvedení kontaktních čoček, tj. HK 01.02 nebo 01.06 do ŘP. Bylo mi z jeho strany sděleno, že to v ŘP mít nemusím, že při kontrole stačí předložit kartičku o používání kontaktních čoček a policii to stačí. Přemýšlím, jestli dané byrokratické kolečko k zapsání HK 01.06 absolvovat nebo při potížích s policií stačí předložit kartičku...? Děkuji.

    Odpovědět
    • Kateřina
      Lentiamo.cz

      Dobrý den, děkuji za Váš komentář. V tomto případě se obraťte na
      úřad s dotazem co přesně požaduje policie předložit, abyste se
      prokázal, že nosíte kontaktní čočky. Hezký den, Katka.


      Odpovědět
  • Lucie

    Dobrý den, mám to jako výše uvedený dotaz, v 18ti mi dětská lékařka z nějakého zázračného důvodu napsala taky do potvrzení toto, či si na úřadě hráli, to netuším (já tomu prd rozumněla, takže jsem to ani řešit nemohla), nyní jsem se o problematice dověděla a ráda bych údaj z řp dala pryč - mám uvedeno 01.01, jelikož problémy se zrakem nemám, brýle nenosím. U pravidelných prohlídek u lékaře problémy nebyly zaznamenány. Co přesně tedy potřebuji dodat úřadu k této změně. Potvrzení očního lékaře, praktického lékaře a v jaké formě? Co přesně má být uvedeno? Předem děkuji za informace

    Odpovědět
    • Kateřina
      Lentiamo.cz

      Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. V tomto případě se obraťte na úřad
      s dotazem co přesně požadují ke změně ve Vašem řidičském průkazu.
      A poté bych s největší pravděpodobností kontaktovala Vašeho
      praktického lékaře. Hezký den, Káťa. ​


      Odpovědět
  • Václav

    Musím mít na ŘP na fotografii brýle, které mám od lékaře předepsané.

    Odpovědět
    • Eva
      Lentiamo.cz

      Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Domnívám se, že v okamžiku, kdy je
      v ŘP uvedena nutnost nošení brýlí, i na přiložené fotografii by měl
      mít člověk nasazené brýle. Pro více informací prosím kontaktujte úřad,
      na kterém žádáte o vydání ŘP. Děkuji za pochopení a přeji příjemný
      den. Eva


      Odpovědět
      • Grossvater

        Kážete bludy, fotografie slouží k identifikaci osoby, nikoliv jejího zdravotního omezení k řízení motorových vozidel. Od toho jsou právě ony harmonizační kódy

        Odpovědět
    • Mikesh

      Ne, já to tam taky nemám

      Odpovědět
  • PETR

    Dobrý den,
    V řp mam napsáno 01.01. Od te doby co sem v 18-ti delal řp, ale nikdy sem brýle nenosil, nemám důvod protože vidím velmi dobře.
    Policie me kontrolovala jizlékařská několikrát a nikdy sem pokutu nedostak, opravdu je to s pokutou tak vážné?
    Děkuji

    Odpovědět
    • Eva
      Lentiamo.cz

      Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Maximální výše pokuty je 2 000 Kč
      (ve správním řízení se pak pokuta může vyšplhat na 1500 Kč až
      2500 Kč, k tomu je třeba připočíst i další náklady s touto pokutou
      spojené). Při silniční kontrole policista může vyžadovat výše popsané
      náležitosti. Děkuji za pochopení a přeji příjemný den. Eva


      Odpovědět
  • Alena

    Dobrý den. Po šedesátce mi lékař předepsal brýle, vystavil lékařské potvrzení. Musím si nechat brýle dopsat do řidičáku nebo stačí, že to mám v lékařském potvrzení o způsobilosti řidit motorové vozidlo, které vozím sebou? Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Eva
      Lentiamo.cz

      Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Pro jistotu raději doporučuji si zajít
      s potvrzením od očního lékaře na příslušný obecní úřad obce
      s rozšířenou působností a předložit jej k výměně dokladů.
      V případě ponechání neaktuálních dokladů a provedení silniční
      kontroly, by mohly nastat komplikace. Pro více informací prosím kontaktujte
      příslušný úřad. Děkuji za pochopení a přeji příjemný den. Eva


      Odpovědět
  • Marika

    Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat jak je to se slunečními brýlemi, samozřejmě s dioptrickými skly. Mám obavy abych s tím neměla problémy při případné silniční kontrole. Obavy mám o to víc, že jsem řidič začátečník. Samozřejmě, že mě napadla možnost klasických brýlí se zabarvovacími skly, ale ty mi připadají neesteticke :-). Jak policistu přesvědčím, že i když mám nasazené klasické sluneční brýle, že jsou dioptrické? V řidičském průkazu. mám uvedený kód 01 01. Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Eva
      Lentiamo.cz

      Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Pokud by nastal podobný problém při
      silniční kontrole, dle mého názoru je vždy lepší mít s sebou potvrzení
      od očního lékaře, že zmíněné sluneční brýle jsou zároveň
      i dioptrické. Děkuji za pochopení a přeji příjemný den. Eva


      Odpovědět
  • Libuše M.

    Dobrý den,chci vědět,zda musím mít nové doklady OP,ŘP,když na stávajícím mám brýle,které po operaci již nenosím.Děkuji Michnová

    Odpovědět
    • Eva
      Lentiamo.cz

      Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. V tomto případě doporučuji provést
      změnu dokladů a zanesení nových aktuálních údajů. S lékařskou
      zprávou od lékaře – specialisty je třeba navštívit praktického
      lékaře, který vystaví posudek zdravotní způsobilosti, který následně
      lze předložit v rámci výměny dokladů příslušenému obecnímu úřadu
      obce s rozšířenou působností. V případě ponechání neaktuálních
      dokladů a provedení kontroly, by mohly nastat komplikace. Pro více informací
      prosím kontaktujte příslušný úřad. Děkuji za pochopení a přeji
      příjemný den. Eva


      Odpovědět
  • Tomislav

    A teď můj smutný příběh: Nosím brýle, v ŘP mám kód 01.01 a už celé roky si chci nechat zapsat 01.06, abych řídit i s čočkami, a to jednou ročně, když si jedu s kamarády lyžovat. Shodou okolností mě zaměstnavatel poslal na komplexní oční vyšetření - prevence a požadavek jednoho projektu. Oftalmolog mě prohlížel asi hodinu a vše bylo v pořádku. A mě nenapadlo nic lepšího, než ho požádat o potvrzení kvůli kódu 01.06. Doktor mi s radostí vyhověl a potvrzení vystavil.

    Než jsem se vůbec dokopal k tomu, abych s tím potvrzením zašel pro nový řidičák, tak mi do datové schránky přišlo oznámení o zahájení řízení o odebrání řidičského oprávnění. Úřad konstatuje, že mu přišlo hlášení od oftalmologa, že jsem způsobilý pro 01.06, ale problém je v tom, že dotyčný není můj praktický lékař. Takže u nich vznikla důvodná pochybnost o tom, jak to s tou mojí způsobilostí vlastně je, a proto mi nařizují, abych do 15 dnů podstoupil "správnou" prohlídku a přinesl jim potvrzení, jinak mě prohlásí za nezpůsobilého řízení motorových vozidel.

    Tohle už není byrokracie, to je normální úřednická zvůle. Takže pro potvrzení ROZHODNĚ NECHOĎTE ke specialistovi, zaděláte si tím leda na problémy.

    Odpovědět
    • Andrea
      Lentiamo.cz

      Dobrý deň,


      daná situácia ma mrzí, ďakujeme Vám za zdieľanie Vašej
      skúsenosti. Andrea


      Odpovědět
  • Alex

    Děkuji, také přeji hezký den, Alex.

    Odpovědět
  • Alex

    Dobrý den, to je všechno hezké co píšete Alex důležitou věc nenapíšete, kde se ten harmonizační kód na řidičském průkazu nachází?

    Odpovědět
    • Eva
      Lentiamo.cz

      Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Harmonizační kód se nachází na
      zadní straně řidičského průkazu pod bodem 12. Jako kód 01.01 jsou
      uvedeny brýle, jako kód 01.02 jsou uvedeny kontaktní čočky a jako kód
      01.06 jsou uvedeny kontaktní čočky nebo brýle. Přeji hezký den, Eva.


      Odpovědět

Další 4 komentáře

Údaje označené * jsou povinné