Slevy až 15% na kontaktní čočky Lenjoy

Přihlášení

Určete své dominantní oko ve 4 jednoduchých krocích

Oční dominance se týká nás všech. Je to proto, že každý člověk má jedno oko dominantní a druhé oko nedominantní. V ojedinělých případech mohou být dominantní obě oči.

Asi dvě třetiny lidí jsou praváci, takže u většiny lidí lze předpokládat, že dominuje nejen pravá ruka, ale také pravé oko. Pokud jsou dominantní oko a ruka na různých stranách těla, je to známé jako křížová dominance.

Proč je ale určení dominantního oka tak důležité? Odpověď mají optometristé z Lentiamo.

Proč je důležité znát dominantní oko?

Dominance oka je nezbytná pro všechny nositele brýlí a kontaktních čoček. Zvláště pokud trpí presbyopií a nosí multifokální čočky. U multifokálních čoček nebo brýlí je dominantní oko dokonale korigováno na dálku, zatímco nedominantní oko je korigováno na blízké vidění. Vzhledem k tomu, že multifokální čočky se skládají ze soustředných kruhů různých dioptrií, mozek přijímá mnoho různých obrazů, což má za následek jeden jasný obraz, který je vytvořen ze všech těchto obrazů dohromady. Malý zázrak, že?

Znalost dominantního oka však není důležité pouze pro nositele kontaktních čoček a brýlí. Dominantní oko je také významným faktorem ve fotografii a samozřejmě ve sportu (např. lukostřelba, paintball, baseball, golf atd.), Kde se zaměřujete na objekt pouze jedním otevřeným okem.

Které oko je vaše dominantní?

Pokud chodíte na pravidelné kontroly k očnímu lékaři nebo optikovi, jistě vám rádi pomohou rychle odpovědět na vaši otázku. V opačném případě budete muset zjistit své dominantní oko jiným způsobem.

předpisu na dioptrické brýle informaci o dominantním oku bohužel nenajdete, protože není nutná pro výrobu brýlí.

Pokud však nosíte kontaktní čočky, informace najdete v předpisu na kontaktní čočky – dominantní oko se nazývá „D“ a nedominantní oko se nazývá „N“. Ani předpisy pro čočky však tuto informaci neobsahují vždy. Oční dominance je někdy „ukryta“ v refrakci.

Proveďte test – určete své dominantní oko

Test dominance oci

Nemůžete najít své dominantní oko v předpisu pro brýle či čočky? Pak zkuste náš jednoduchý test a určete své dominantní oko.

  1. Položte ruce na sebe tak, aby hřbet ruky směřoval nahoru, takže palce a ukazováčky tvoří trojúhelník.
  2. Nyní natáhněte ruce rovně dopředu.
  3. Vyberte malý objekt (o velikosti max. 10 cm), který je od vás vzdálený asi 3 metry.
  4. Potom střídavě zavírejte každé oko.
Výsledek: Při zavírání jednoho z očí vůbec nic neděje? Objekt zůstává viditelný a rozpoznatelný přes trojúhelník? Pak je toto oko pravděpodobně vaše dominantní. Když však zavřete druhé oko, objekt náhle zmizí z trojúhelníku nebo se posune takovým způsobem, že ho již nevidíte rukama? Toto oko tedy pravděpodobně bude nedominantní a dominovat bude druhé.

Tento test je navržen tak, aby vám pomohl určit vaše dominantní oko. Pokud však chcete dosáhnout 100% správného výsledku, promluvte si se svým optikem nebo očním lékařem.

V případě dalších otázek nás kontaktujte na info@lentiamo.cz nebo nám zanechte komentář!

 

Nenechte si ujít nic důležitého.

Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj!

Komentáře

    Žádný dotaz...

    Údaje označené * jsou povinné

    Nejprodávanější produkty