Slevy až 15% na kontaktní čočky Lenjoy

4,9/5 Hodnocení

Přihlášení

Laserová operace očí LASIK: co byste měli vědět

Lidé s oční vadou obvykle používají ke korekci zraku dioptrické brýle, nebo kontaktní čočky. Nicméně stále více z nich raději volí operaci – a metodu LASIK. Přečtěte si, co tato korekce obnáší a o co všechno byste o ní měli vědět.



Obsah

Co je to metoda LASIK?

Laserová operace očí LASIK je oblíbená metoda korekce zraku, Používá se u ní speciální laser, který modeluje rohovku tak, aby se změnila optická mohutnost oka. LASIK se používá již od 90. let. Zkratka LASIK znamená laser in-situ keratomileusis.1

Při krátkozrakosti (myopii), dalekozrakosti (hyperopii) nebo astigmatismu je vidění rozostřené. U těchto druhů očních vad není optická mohutnost oka optimální a obraz se na sítnici nezobrazí ostře. S pomocí metody LASIK se refrakční síla rohovky změní tak, aby se obraz na sítnici oka zobrazil správně. To znamená, že paprsky, které jdou skrz oko, dopadají přesně na sítnici oka. Docílí se tak opětovného ostrého vidění bez pomoci brýlí nebo kontaktních čoček.2

Operace, které mají za cíl zlepšení optické mohutnosti, se nazývají refrakční.

Jak přesně LASIK funguje?

V případě dobrého zraku se obraz zobrazuje v zadní části oka a to přesně na sítnici. U vady zraku se obraz zobrazuje jinde, což způsobuje rozmazané vidění.

Na tomto obrázku můžete vidět, jak se v případě krátkozrakosti světlo sbíhá nesprávně před sítnicí. Source: Fashion Eye Center

Zdroj: Fashion Eye Center

U těchto vad přichází na řadu laser LASIK. Dokáží přemodelovat rohovku, aby světlo dopadalo na sítnici tak, jak má. Modelování rohovky je prováděno pomocí laseru. Při zásahu se odklopí lamela rohovky a pod ní se provádí zákrok laserem.3

Postup operace:4

Stejně jako u všech ostatních očních laserových operací, zraková ostrost by měla zůstat stabilní alespoň jeden rok před operací LASIK. Neměla by být přítomna žádná oční onemocnění (např. šedý zákal nebo onemocnění sítnice).

Laserová operace trvá zhruba 15 až 30 minut v závislosti na druhu zákroku a počtu dioptrií pacienta.

Lasik, step 1
Před použitím laseru je aplikováno do oka lokální anestetikum, abyste během operace nic necítili.



Lasik, step 2
Chirurg nejprve laserem odřízne tenkou vrstvu rohovky. Tuto lamelu pak odklopí na stranu.



Lasik, step 3
Hlubší vrstvy rohovky jsou následně pomocí laseru oploštěny (u krátkozrakých pacientů) nebo se naopak zakřivení rohovky zvýší (u dalekozrakých pacientů). Ultrafialový paprsek odstraňuje mikroskopické části tkáně z rohovky, aby paprsky dopadaly přesněji na sítnici. Krátkozrakost a dalekozrakost však nejsou jediné oční vady, které mohou být excimerovým laserem spraveny. Odstranit mohou také astigmatismus.



Lasik, step 4
Po operaci je lamela vrácena zpět na oko a sama se opět přichytí. Rohovka však ztrácí svou mechanickou odolnost, na čemž nic nezmění ani moderní metody.




Klady: Laser představuje velmi šetrnou metodu zlepšení zraku. Nejsou potřeba obvazy ani stehy.

Jak dlouho trvá rekonvalescence?

Ve většině případů se zrak vrátí do několika hodin po operaci. 

S postupem času se váš zrak bude postupně zlepšovat. Je proto možné se vrátit do práce už pár dní po operaci a dělat vše, jak jste zvyklí. Nějakou dobu budete muset oči důkladně čistit a budete se muset vyvarovat sportovním aktivitám.

Mnoho pacientů si po operaci stěžuje na suché oči a pocit cizího tělesa v oku. V noci se mohou projevit efekty oslnění, což vám na nějakou dobu může omezit řízení. Pacienti často po operaci vidí rušivé světelné jevy, tzv. halo efekty. Všechny tyto symptomy obvykle během prvních tří měsíců vymizí. Nicméně pokud byla korekce větší než pět dioptrií, vedlejší účinky mohou přetrvávat.

Vedlejší příznaky po laserové operaci metodou LASIK:

  • nepříjemné pocity během prvních pár dní, např. mírné podráždění a přecitlivělost na světlo
  • Halo efekty, odlesky a záblesky ve zhoršených světelných podmínkách
  • suché oči
  • rozmazané vidění
  • snížená ostrost vidění

Ve velké většině případů jsou tyto potíže pouze dočasné a vymizí během tří až šesti měsíců. 

Je metoda LASIK bezpečná?

Tuto otázku můžeme zodpovědět jednoznačným „ano“. Je to díky extrémně nízkému riziku komplikací spojených s touto operací.6

Výsledky moderní operace metodou LASIK v souvislosti s ostrostí vidění, refrakčními výsledky a spokojeností pacientů byly podrobně analyzovány. Tým výzkumníků z center refrakční chirurgie ve Spojených státech a Německu zkoumal 97 studií operací metodou LASIK mezi lety 2008 a 2015. Studovali tak na 68 000 výsledků očních operací.

Hodnocení jsou stabilně pozitivní.

  • 98.6 procent výsledné kvality zraku spadalo do hodnot +/- 1.0 dioptrie od cílového refrakčního výsledku.
  • A co je nejdůležitější, 98.8 procent pacientů uvedlo, že bylo spokojeno s jejich výsledky.7

Jaké jsou nevýhody oční operace metodou LASIK?

Žádná operace se neobejde bez určitého rizika. Čím závažnější je oční vada, tím obvykle nastává větší riziko. Obecně řečeno se využívá léčba laserem u pacientů s lehkou, střední nebo těžkou krátkozrakostí (viz níže), s lehkou dalekozrakostí (do 4 dioptrií) a nebo u pacientů s astigmatismem. Nicméně mějte na paměti, že těžká krátkozrakost je tzv. progresivní vada, což znamená, že se po čase dioptrie opět zvyšují a to i po úspěšně provedené laserové operaci. 

Tři formy krátkozrakosti (myopie):

  • lehká myopie (do –3D)
  • střední myopie (-3,25 do –6,0D)
  • těžká myopie (nad –6D) = progresivní

Kromě toho existují další omezení, např. pokud je rohovka příliš tenká, neměla by být operována. Pokud je oko podrobeno operaci, rohovka se ztenčí a pacient pak už nemůže podstoupit stejný zákrok.

Proto jsou chirurgické zákroky doporučovány zejména tam, kde pacient nesnese korekci pomocí dioptrických brýlí a nebo kontaktními čočkami.

Jedna věc, kterou byste však měli mít na paměti, je fakt, že drtivá většina očních lékařů dá přednost dioptrickým brýlím, před operací LASIK. Je to proto, že operace s sebou vždy nesou určitá rizika a zákrok nelze vrátit zpět.

Obavy plynoucí z bezpečnosti zákroku a jejími následky jsou pochopitelné. Pokud máte nějaké otázky nebo pochybnosti, obraťte se na svého očního lékaře, který vám zodpoví všechny dotazy, které ohledně laserové operace máte.

Kolik operace metodou LASIK stojí?

Vidina lepšího zraku a odhození brýlí nebo kontaktních čoček dělá tuto operaci velmi atraktivní pro mnoho lidí. Zákrok však není zrovna levný. V závislosti na tom, jak vážná vaše oční vada je, jakého chirurga si vyberete a jakou technologii zvolí, vás operace vyjde na částku v rozmezí 7.000 až 30.000 Kč za jedno oko. V ceně je obvykle zahrnuta samotná operace, předoperační a pooperační péče a opravný zákrok v případě, že by první operace potřebovala určité úpravy.9

Faktory ovlivňující cenu:10

  • Rozsah korekce zraku: oční operace metodou LASIK je obvykle dražší pro pacienty s velmi špatným zrakem. To znamená, že čím horší zrak máte, tím dražší léčba bude.
  • Druh laserové technologie: další roli hraje to, jaká technologie je použita. Nové technologie obvykle stojí více než staré. Než si technologii zvolíte, ujistěte se, že znáte cenu metody LASIK, ať víte, co můžete očekávat.
  • Odbornost lékaře a reputace pracoviště: cena této operace může být také ovlivněna chirurgickými schopnostmi lékaře. Zkušení chirurgové, kteří pracují ve vyhlášených ordinacích a klinikách, si obvykle řeknou víc, protože mohou nabídnout vyšší úroveň dovedností.

LASIK versus PRK: který zákrok je lepší?

Na závěr byste se měli dozvědět něco o další poměrně známé operaci, která je často srovnávána s metodou LASIK. Fotorefrakční keratektomie, neboli PRK, byla poprvé provedena v roce 1987 a je považována za předchůdce metody LASIK. Stejně jako LASIK, i PRK je druhem refrakční operace, která má zkorigovat krátkozrakost, dalekozrakost a nebo astigmatismus. Metoda PRK také funguje na základě remodelování rohovky excimerovým laserem tak, aby paprsky správně dopadaly na sítnici a zajistilo se tak ostré vidění. Je mezi nimi ale několik rozdílů, které bychom zde rádi zmínili.

  • hlavní rozdíl mezi metodami LASIK a PRK je první krok operace. PRK má za úkol korigovat zrak pomocí excimerového laseru tak, aby byl upraven tvar rohovky, aniž by se vytvořila laminace. U PRK je nejprve odsunut nebo mechanicky odstraněn epitel rohovky: na rozdíl od metody LASIK, která odklopí celou lamelu, PRK zachová tenkou vrstvu epitelu.
LASIK vs. PRK
  • v dalším kroku excimerový laser odejme rohovku v určité vrstvě, která je stanovena na základě předoperačního vyšetření. Refrakční síla rohovky je změněna tak, aby paprsky dopadaly na sítnici správně – díky čemuž je docíleno ostrého vidění.
  • nakonec je epitel rohovky zakryt terapeutickou kontaktní čočkou, která chrání tkáň během prvních tří až pěti dní, dokud se povrch rohovky neuzdraví. Terapeutická kontaktní čočka se pak následně odstraní. Navrácení zraku do normálního stavu může trvat dva až tři měsíce.11

Podívejte na srovnání metod PRK a LASIK:

PRK LASIK
Cena od 750 € za oko od 895 € za oko
Zavedeno v roce 1987 1990
Lamela sítnice Ano Ne
Délka zákroku 15 – 30 Min 15 – 30 Min
Délka rekonvalescence možné bolesti: 4 dny – rekonvalescence: 8 až 12 týdnů možné bolesti: 1 až 2 dny – rekonvalescence: 2 týdny
Ostatní Ideální pro tenkou, plochou a nebo příliš zakřivenou rohovku Vhodné pro standardní rohovku

Tento článek byl napsán s odbornou pomocí našeho optika Jakuba Odcházela.

1FDA 2webmd 3Laser Surgery Hub 4Der Spiegel 5Der Spiegel 6American Refractive Surgery Council 7All about vision

9VSP 10VSP 11Augen Lasern Vergleich

Komentáře

    Žádný dotaz...

    Údaje označené * jsou povinné