Velikonoční nadílka 🐣

Přihlášení

Vše, co potřebujete vědět o obsahu vody v čočkách

Jakub Odcházel, DiS.

Z lékařského hlediska zkontroloval/a Jakub Odcházel, DiS., Vedoucí sítě optik , dne 28. 1. 2021. Napsal/a Jakub Odcházel, DiS.

Obsah vody. Jeden z nejdůležitějších parametrů při výběru kontaktních čoček.

Voda čočku zvlhčuje, dělá ji jemnější a pohodlnější pro nošení. Skoro by se chtělo říct, že čím více vody v čočce je, tím lépe. Jenže… má to háček.

Kolik vody obsahují kontaktní čočky?

Podle toho, kolik vody obsahují, se čočky dělí to třech skupin. Co skupina, to trochu odlišné vlastnosti čoček. Víte, do jaké patří čočky, které používáte vy?

  • Vysoký obsah vody (až 75%) – Na rozdíl od všeobecného přesvědčení, čočky s vysokým obsahem vody přitahují slzy a zvyšují tak náchylnost k vysychání očí. Na druhou stranu – čím vyšší je obsah vody v kontaktní čočce, tím více kyslíku se dostane k rohovce, což je pro oči také důležité. S kontaktními čočkami s vysokým obsahem vody se navíc zachází snáze při vkládání, vyjímání, čištění a dezinfekci.
  • Střední obsah vody (až 60%) – Hydrogelové kontaktní čočky se středním obsahem vody jsou vhodné pro většinu nositelů čoček. Umožňují kyslíku proudit do rohovky, aniž by absorbovaly vodu z přirozeného slzného filmu.
  • Nízký obsah vody (až 40%) – Měkké kontaktní čočky s nízkým obsahem vody (okolo 38%) budou pohodlné a nechají vaše oči dýchat, aniž by je vysušovaly.

Tip: Pokud si nejste jisti obsahem vody v čočkách, zkontrolujte balení čoček. Zde by měl být uveden nejen obsah vody, ale také jejich materiál či kde se čočky vyrábějí.

Jaké jsou výhody a nevýhody kontaktních čoček s vysokým obsahem vody?

Jak je popsáno výše, čočky s vysokým obsahem vody mají tendenci mít vysokou propustnost pro kyslík. Poskytují proto vynikající pohodlí těm, kteří mají obecně vlhké a necitlivé oči.

Vysoký obsah vody však nemusí vždy znamenat i vyšší propustnosti kyslíku. Pouze silikon-hydrogelové kontaktní čočky mohou zaručit skutečnou propustnost kyslíku. Přestože silikon běžně vodu odpuzuje.

Pokud trpíte suchýma očima, mohou být pro vás měkké kontaktní čočky s vysokým obsahem vody, které absorbují přirozený slzný film oka, nevhodné. Lentiamo vám proto doporučuje nosit silikon-hydrogelové čočky, které kombinují výhody čoček s nižším obsahem vody a vynikající propustností kyslíku. 

Podívejte se na obsah vody a propustnost kyslíku (Dk/t) u hydrogelových a silikon-hydrogelových čoček

Tabulka obsahu vody a propustnosti kyslíku (Dk / t)

Většina kontaktních čoček je vyrobena z měkkého plastu zvaného hydrogel. Hydrogely nasávají velké množství vody, aby byla čočka měkká. Absorpční kapacita hydrogelového materiálu se také nazývá obsah vody.

Pro lidi s citlivějšíma očima jsou silikon-hydrogelové kontaktní čočky lepší volbou, protože propouštějí více kyslíku než hydrogelové čočky. Jejich materiál navíc absorbuje vodu a pomáhá tak hydratovat vaše oči, takže nevysušují. To je možné díky povrchové úpravě čočky v kombinaci se smáčedly zabudovanými v membráně čočky, a nikoli smáčedly v blistru kontaktních čoček.

Podívejte se na nejoblíbenější značky kontaktních čoček podle obsahu vody a propustnosti kyslíku (Dk / t)

Tabulka kontaktních čoček podle obsahu vody a propustnosti kyslíku (Dk / t)

Každý uživatel kontaktních čoček má jiné oči a jiné preference. Pro jednu osobu může vysoký obsah vody poskytnout dlouhodobé pohodlí bez vysušení, pro druhou jsou lepší volbou kontaktní čočky s nízkým obsahem vody, protože tyto čočky nepřitahují slzy z očí.

Pokud jste zvědaví, jakou propustnost kyslíku a obsah vody mají vybrané značky čoček, podívejte se na naši tabulku a objednejte si své oblíbené kontaktní čočky na Lentiamo!

Zdroje:

Contact Lens Hournal

Nenechte si ujít nic důležitého.

Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj!

Komentáře

  • Johana

    Dobry den, muzete mi prosim doporucit KČ pro suché oči? S co nejvyssi propustnosti kyslíku a zaroven vysokým obsahem vody?
    Dosud mi nejlepe vyhovovaly Dailies total1, ale i ty po nekolika hodinách začnou skrabat v ocich.
    Dekuji,
    Dulanská

    Odpovědět
    • Marie
      Lentiamo.cz

      Dobrý den,


      děkujeme za komentář. Rádi bychom Vám poradili, avšak obecná odpověď
      neexistuje, protože každý člověk je jiný a i naše oči se liší,
      tudíž čočky, které vyhovují jednomu člověku, který trpí na suché
      oči, nemusí vyhovovat druhému. Obecně se ale pro suché oči doporučuje
      vybírat silikon-hydrogelové čočky, které jsou díky svému materiálu
      přirozeně vlhčí. V zakřivení 8.5 a průměru 14.10, což jsou parametry
      čoček Dailies Total 1, bohužel nemáme žádnou alternativu čoček a to, zda
      pro Vás budou vhodné i jiné parametry, nejsme schopni na dálku posoudit.
      Doporučujeme Vám obrátit se na svého očního lékaře či optika, který
      Vám může na základě vyšetření poradit, zda můžete zvolit i jiné
      parametry a také poskytne zkušební pár čoček, abyste měla jistotu, že
      Vám čočky jiné značky vyhovují.


      Děkujeme za pochopení a přejeme krásný den.


      Odpovědět

Údaje označené * jsou povinné

Nejprodávanější produkty