Slevy až 15% na kontaktní čočky Lenjoy

Přihlášení

Jak správně používat peroxidové roztoky na čočky?

Peroxid vodíku (H2O2) je bezbarvá kapalina, která je běžně dostupná ve formě vodného roztoku a používá se především k výrobě kosmetiky, bělení bavlny a dokonce i jako palivo do raket. Používá se také k čištění, dezinfekci a skladování měkkých a tvrdých kontaktních čoček.. 

Při použití v roztocích na kontaktní čočky hraje tato látka důležitou roli při čištění a dezinfekci. Peroxidové roztoky jsou často doporučovány alergikům a nositelům čoček, kteří trpí vysušováním očí.

Chcete se dozvědět více o jednom z nejlepších způsobů péče o čočky? Podívejte se na užitečné informace o roztocích peroxidu vodíku níže! 

Obsah

Co jsou peroxidové roztoky?

Peroxid vodíku i víceúčelové roztoky čistí a dezinfikují kontaktní čočky tím, že rozbíjejí a odstraňují zachycené usazeniny, proteiny a tukové usazeniny (lipidy).

Na rozdíl od víceúčelových roztoků pronikají peroxidové roztoky do mikrobiálního biofilmu a zbavují čočky škodlivých bakterií a ničí mikroorganismy. V některých studiích bylo prokázáno, že systémy peroxidu vodíku vykazují lepší antivirovou aktivitu proti koronaviru (SARS-CoV-2) než víceúčelové roztoky.1

Podle časopisu Review of Optometric Business navíc optometristé doporučují roztoky peroxidu vodíku z mnoha důvodů, včetně čistých a zdravých čoček, jasnějšího vidění a většího pohodlí..2

Mohu používat peroxidový roztok na moje kontaktní čočky?

pouzdra na kontaktní čočky na peroxidové a víceúčelové roztoky

Peroxidové roztoky jsou určeny k dezinfekci měkkých kontaktních čoček, včetně silikon-hydrogelových. Některé peroxidové roztoky lze použít i k péči o tvrdé (rigidní plynopropustné) kontaktní čočky - stačí se podívat do pokynů výrobce a zjistit, zda jsou vaše čočky kompatibilní s daným roztokem peroxidu vodíku.

Vždy se podívejte na doporučení výrobce čoček, zda je peroxidový roztok kompatibilní s vašimi čočkami. Je také důležité pečlivě si přečíst pokyny k peroxidovému roztoku. Některé peroxidové systémy například nejsou vhodné pro použití s barevnými kontaktními čočkami.

Druhy čisticích systémů s peroxidem vodíku 

Systémy s peroxidem vodíku se mohou zdát komplikované těm, kteří tento typ roztoku neznají. Pokud budete znát základy fungování peroxidových roztoků, bude celý proces mnohem jednodušší a méně znepokojivý. 

Existují dva druhy peroxidových systémů: jednostupňové a dvoustupňové.

  • Jednostupňový systém

    U jednostupňového peroxidového roztoku je třeba čočky ponechat v peroxidu několik hodin, dokud se roztok zcela nezneutralizuje.

    Na začátku se roztok nalije do speciálního pouzdra na kontaktní čočky dodávaného výrobcem. Neutralizace je dokončena chemickou reakcí mezi pouzdrem a roztokem nebo ;speciální tabletou, která je dodávána s roztokem.

  • Dvoustupňový systém 

    Dvoustupňové peroxidové systémy důkladně dezinfikují kontaktní čočky - koncentrace peroxidu vodíku zůstává po celou dobu dezinfekce konstantní.

    U dvoustupňového peroxidového systému se peroxid na konci dezinfekce odstraní a nádoba se naplní druhým roztokem - neutralizačním roztokem.

Roztoky peroxidu vodíku od jiných víceúčelových nebo fyziologických roztoků vždy rozeznáte podle červeného uzávěru lahvičky. Červené uzávěry na roztocích peroxidu vodíku znamenají, že roztok nelze vpravit do očí. 

Jak dlouho trvá neutralizace roztoku?

pouzdro na kontaktní čočky s pouzdry na peroxid v pozadí

Proces neutralizace obvykle trvá až šest hodin. Dodržujte však dobu neutralizace uvedenou výrobcem v příbalovém letáku. Po neutralizaci nesmí vaše kontaktní čočky přijít do kontaktu s peroxidovým roztokem.

Doba trvání neutralizačního procesu u dvoustupňových systémů je o něco kratší než u jednostupňových systémů, protože je třeba neutralizovat pouze peroxid, který zůstal na kontaktních čočkách, a ne celý obsah nádobky.

Důležité: pokud není proces neutralizace dokončen, může peroxid vodíku, který se dostane do přímého kontaktu s očima z lahvičky nebo z kontaktních čoček, způsobit nepříjemné štípání, pálení a dočasné poškození rohovky. Neutralizátor pouzdra přemění peroxid na fyziologický roztok, čímž zajistí, že vaše čočky budou bezpečné.

Jak poznám, že je peroxidový roztok stále aktivní?

probublávající roztok peroxidu v případě

Funkčnost poznáte podle toho, že se při kontaktu speciálního neutralizačního kotouče v pouzdře s roztokem vytvoří bublinky.

Před vyjmutím čoček nebo použitím peroxidového roztoku si nezapomeňte vždy umýt ruce. Pokud se do kontaktu s peroxidem a diskem dostanou jiné roztoky, například oční kapky nebo voda, může roztok bublat a přetékat z pouzdra.

Užitečné tipy, které je třeba vzít v úvahu při používání preoxidového roztoku

  • Před použitím nového roztoku na kontaktní čočky si pečlivě přečtěte a dodržujte všechny pokyny na obalu a lahvičce.
  • Nezapomeňte použít speciální pouzdro na kontaktní čočky, které je dodáváno s roztokem peroxidu vodíku. Při pořizování nové lahvičky roztoku na kontaktní čočky na bázi peroxidu nepoužívejte staré pouzdro na čočky. Pokud tak učiníte, peroxid nebude neutralizován.
  • Nechte čočky v roztoku alespoň 6 hodin (nebo po uvedenou dobu), aby se proces neutralizace dokončil.
  • Neoplachujte si čočky peroxidovými roztoky a nikdy si peroxidový roztok nedávejte do očí. Mohlo by to způsobit pálení nebo štípání.
  • Nedovolte nikomu, aby používal váš roztok peroxidu vodíku. Vaši přátelé a rodina si mohou peroxidový roztok splést s víceúčelovým roztokem a nepoužít jej podle konkrétních pokynů pro roztok peroxidu vodíku.

Podívejte se na následující video, kde se dozvíte o základních technikách používání roztoku peroxidu vodíku na kontaktní čočky:

Jak používat peroxidový roztok krok za krokem

  1. krok: umyjte si ruce
  2. krok: vložte čočky do košíčků
  3. krok: opláchněte čočky
  4. krok: naplňte pouzdro roztokem
  5. krok: vložte košíčky do pouzdra
  6. krok: ponechte čočky v roztoku po dobu neutralizace
  7. krok: vyjměte čočky z pouzdra
Mytí rukou v dřezu s obrázky kapiček vody

Krok 1: umyjte si ruce

Před použitím roztoku si pečlivě umyjte a osušte ruce.

Mytí rukou v dřezu s obrázky kapiček vody

Krok 2: vložte čočky do košíčků

Odšroubujte uzávěr pouzdra a vložte čočky do příslušně označených košíčků. Košíčky jsou zpravidla označeny písmenem "L" pro levou čočku a písmenem "R" pro pravou čočku.

Opláchněte čočky v košících roztokem peroxidu

Krok 3: opláchněte čočky

Pět sekund oplachujte čočky peroxidovým. Tento krok je u některých výrobců nepovinný.

Plnicí pouzdro s roztokem peroxidu k plnicí lince

Krok 4: naplňte pouzdro roztokem

Naplňte pouzdro peroxidovým roztokem až po vyznačenou hranici. Pouzdro nepřeplňujte ani nepoužívejte menší množství roztoku.

Vložení čoček do pouzdra na peroxidový roztok

Krok 5: vložte košíčky do roztoku

Vložte košíčky do roztoku a zašroubujte uzávěr. V této fázi by se měly začít tvořit bubliny.

Čočky namočené v bublajícím roztoku peroxidu

Krok 6: ponechte čočky v roztoku po dobu neutralizace

Ponechte čočky ponořené v roztoku alespoň na šest hodin nebo na dobu doporučenou výrobcem. Během procesu neutralizace pouzdro nepřevracejte ani s ním nehýbejte.

Peroxid vodíku a případ sedí na pult s rukou

Krok 7: vyjměte čočky

Po dokončení procesu neutralizace zlikvidujte použitý peroxidový roztok a nechte pouzdro otevřené, aby vyschlo. Nyní můžete bezpečně vložit čočky do očí.

 

Časté otázky k peroxidovým roztokům

Jsou peroxidové roztoky vhodné pro citlivé oči?

Ano. Optometristé společnosti Lentiamo doporučují nositelům čoček s citlivýma očima roztoky peroxidu vodíku. Většina roztoků peroxidu vodíku neobsahuje konzervační látky, takže jsou ideální pro osoby alergické na konzervační látky ve víceúčelových roztocích. Účinně také odstraňují z čoček usazeniny, které mohou vést k podráždění.

Musím použít fyziologický roztok s roztokem peroxidu?

Někdy ano. Obecně záleží na doporučení výrobce. Není vždy nutné oplachovat čočky fyziologickým roztokem po dokončení dezinfekce, ale fyziologické roztoky jsou skvělým doplňkovým krokem pro ty, kteří mají mimořádně citlivé oči.

Můžete použít standardní pouzdro na kontaktní čočky s roztokem peroxidu vodíku?

Ne. Roztoky peroxidu vodíku se dodávají se speciálním pouzdrem obsahujícím neutralizační disk, který iniciuje chemickou reakci. Během ní peroxid vodíku hloubkově čistí a dezinfikuje čočky, než se z nich stane bezpečný fyziologický roztok. Aby systém správně fungoval, používejte vždy nové pouzdro s každou novou lahvičkou peroxidového roztoku.

Je peroxid vodíku špatný pro oči?

Ne. Peroxidové roztoky jsou při správném použití bezpečné. Pozor: používejte pouze peroxidové roztoky, které jsou speciálně určeny k péči o kontaktní čočky. Kromě toho vždy dokončete proces neutralizace před vložením kontaktních čoček zpět do očí.

Závěrem

Peroxidové roztoky jsou bezpečným a spolehlivým způsobem čištění, dezinfekce a péče o čočky, ale je třeba je používat opatrně, protože přímý kontakt s očima může způsobit pálení, štípání nebo poškození rohovky. Pokud se peroxidové roztoky používají podle pokynů, jsou důležitým nástrojem pro udržení pohodlí a zdraví vašich očí.

Poraďte se se svým očním lékařem o přechodu na peroxidový roztok a začněte využívat všech jeho výhod.


1https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

2https://www.reviewob.com/

Nenechte si ujít nic důležitého.

Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj!

Komentáře

    Žádný dotaz...

    Údaje označené * jsou povinné

    Nejprodávanější produkty