Velikonoční nadílka 🐣

Přihlášení

Jak souvisí rozmazané vidění a digitální únava zraku?

Rozmazané vidění, podráždění či únava očí nebo bolesti. Tyto a další problémy patří mezi příznaky syndromu počítačového vidění (též nazývaného digitální únava zraku). Přečtěte si vše o syndromu počítačového vidění včetně tipů, jak se před jeho projevy chránit.

Obsah

Co je syndrom počítačového vidění?

Syndrom počítačového vidění je kombinací problémů očí a zraku spojených s používáním počítače a dalších elektronických zařízení. Syndrom počítačového videní bývá označován také jako digitální únava zraku nebo astenopie. 

Studie říká, že mnoho lidí tráví 10 a více hodin koukáním do displejů. Digitální únava zraku se týká všech, včetně dětí. Kvůli většímu množství online výuky před počítačem v době pandemie COVID-19 oční profesionálové dokonce do budoucna očekávají nárůst zdravotních problémů s očima.

Jak se syndrom počítačového vidění projevuje?

Mezi nejčastější projevy syndromu počítačového vidění patří únava očí, bolesti krční páteře a hlavy, rozmazané nebo dvojité vidění, svědění a pálení očí nebo celková únava.

  • únava očí: 64.95%
  • namáhané oči: 48.83%
  • bolesti hlavy: 45.68%
  • bolest krku / ramen: 44.0%
  • podrážděné oči: 37.5%
  • svědění a pálení očí: 34.38%
  • bolest v zádech: 34.38%
  • rozmazané vidění: 30.48%
  • celková únava: 25.58%
  • napětí: 25.16%
  • bolest paží /rukou / ramen: 25.0%
  • slzení: 14.78%

Co způsobuje rozmazané vidění?

Nejčastější příčiny syndromu počítačového vidění a digitální únavy očí jsou špatné osvětlení, odraz světla na displejích, nesprávná vzdálenost od displeje, špatné sezení a nekorigované vady zraku.

Možná máte zkušenosti jen s jednou komplikací nebo i s kombinací těchto faktorů. Ty mohou být o to horší, pokud sedíte dlouhé hodiny před obrazovkou počítače a nosíte přitom kontaktní čočky.

Medical News Today uvádí: "Studie ukázaly, že při práci na počítači se frekvence mrkání sníží o dvě třetiny, což může zapříčinit suché oči a pálení. Ještě větší komplikace je to pro lidi, kteří nosí kontaktní čočky, a kteří už tak mají větší riziko syndromu suchých očí, proto jim doktoři doporučují používat zvlhčující kapky.

Statistika syndromu počítačového vidění (CSV)

Věděli jste, že…

  • ročně navštíví očního lékaře v souvislosti se syndromem počítačového vidění více než 10 miliónů lidí
  • pokud trávíte u počítače více než 2 hodiny denně, je více než 90 % pravděpodobnost, že se u vás začne projevovat syndrom počítačového vidění
  • bez správné korekce zraku se pracovní produktivita může snížit až o 20 %
  • únava očí je hlavní komplikace spojená s používáním počítače
  • lidé v západních zemích tráví v práci u počítače 6 hodin, což znamená 1548 hodin ročně
  • abyste snížili potíže zraku spojené s používáním počítače, pamatujte na pravidlo *20–20–20**
  • 16 nových pacientů navštíví měsíčně očního lékaře

Hledáte dokonalé počítačové brýle?

V Lentiamo najdete vysoce kvalitní modely od společností Ray-Ban, Lentiamo a Meller. Na požádání mohou naši optometristé vybavit jakoukoli jinou značku brýlí filtrem modrého světla.

Zobrazit všechny počítačové brýle

Může dlouhá doba před obrazovkami způsobit u dětí krátkozrakost?

Na tuto otázku bohužel musíme odpovědět ano. Nárůst používání počítačů a telefonů dětmi jde ruku v ruce se znepokojivým trendem, kterým je nárůst krátkozrakosti u dětí.
Mnoho vědců souhlasí s tím, že světelné paprsky vyzařované obrazovkami zrychlují růst očí, čímž oči prodlužují. To může způsobit krátkozrakost v rané fázi života. Protože tento fenomén v posledních letech tak dramaticky vzrostl, mnoho vědců hovoří o nové rozšířené nemoci: myopii.

Vědecký článek od Clinical Correlations zaměřený na krátkozrakost ve spojitosti se zářením obrazovek prokázal, že dlouhodobé používání digitálních zařízení a doba čtení mohou vést k dočasné krátkozrakosti. Navíc neustálé zírání na blízký objekt a nedostatek přirozeného světla z venkovních aktivit byly spojeny s vyšší mírou časné krátkozrakosti. Dále bylo jasně zdokumentováno, že trávení času venku minimalizuje progresi myopie.

Které brýle a kontaktní čočky pomáhají proti syndromu počítačového vidění?

V posledních letech reagovali výrobci brýlí a kontaktních čoček na problémy unavených očí způsobené modrým světlem různými produkty. Jedná se zejména o počítačové brýle a kontaktní čočky s modrým filtrem, které velmi dobře pomáhají vyrovnat se s každodenním kancelářským životem a neustálým blikáním obrazovek.

Brýle na počítač

Počítačové/kancelářské (nebo také blue-cut či brýle proti modrému světlu) brýle mají na svých čočkách technologii modrého filtru, která filtruje nadměrné množství modrého světla z podsvícení obrazovky. Bylo prokázáno, že tyto brýle snižují namáhání očí a únavu, zvyšují vizuální pohodlí, zlepšují barevný kontrast a pomáhají zaostřit po celý den. Počítačové brýle mají také pozitivní vliv na kvalitu spánku v noci. Přečtěte si více o tom, jak brýle proti modrému světlu fungují.

Tip: Prohlédněte si celou naši nabídku počítačových brýlí proti modrému světlu.

Kontaktní čočky s modrým filtrem

Pro příklad čočky Acuvue Oasys with Transitions jsou 2-týdenní kontaktní čočky, které se automaticky přizpůsobují měnícím se světelným podmínkám. Integrovaná inteligentní technologie Transitions Light rychle a snadno snižuje stres z vnitřního a vnějšího světla zářícího do očí. To zahrnuje ochranu před modrým světlem vyzařovaným našimi počítači a smartphony, protože tato technologie zahrnuje modré světlo a UV filtr!

Prohlédněte si náš obrázek níže, abyste lépe porozuměli tomu, jak fungují počítačové brýle a kontaktní čočky s modrým filtrem.

Na stupnici barev můžete vidět, že modré světlo již není pro naše oči viditelné, protože je mimo naše spektrum vidění. Vlevo dole vidíte, že modré světlo může do očí bez zábran zářit, pokud nepoužíváte počítačové brýle nebo kontaktní čočky, zatímco pravý obrázek ukazuje, jak je škodlivé modré světlo odfiltrováno.

5 tipů, jak zmírnit příznaky unavených očí

Jít ven a trávit čas v přírodě je dobrý začátek. Odborníci také doporučují, aby si děti a dospělí občas odpočinuli od obrazovek, aby se chránili před digitálním vizuálním stresem. Postupujte podle těchto kroků a všimněte si, jak se vaše oči a oči vašich dětí v průběhu času cítí méně stresované.

1. Dodržujte správnou vzdálenost

Stejně jako u řízení zde platí, že máte dodržovat bezpečnou vzdálenost. Například při čtení (na počítači, telefonu či tabletu) se tak ujistěte, že text máte ve vzdálenosti 30–40 centimetrů.

2. Dbejte na správné osvětlení

Když se koncentrujete na nějaký předmět, snažte se světlo nastavit tak, aby na něj nevrhalo stín. Stín může oči unavit. Můžete také například upravit jas a kontrast na obrazovce a ulevit tak vaším očím.

3. Řiďte se pravidlem 20–20–20

Každých dvacet minut si dejte pauzu na dvacet vteřin a zadívejte se na vzdálenost 20 stop (tedy cca 6 metrů). Ideální je udělat si alespoň dvě krátké přestávky za hodinu (stačí 30 až 60 vteřin). Každé dvě hodiny si udělejte patnáctiminutovou přestávku.

4. Dojděte si na prohlídku

Výkon vašeho zraku se neustále mění a je dost pravděpodobné, že brýle nebo čočky, které nosíte, už nejsou vhodné. Nechejte se znovu vyšetřit, možná budete potřebovat jiné dioptrie nebo jiný typ čoček.

5. Zůstaňte nohama na zemi

Napětí a špatné držení těla mohou mít negativní dopad na váš zrak, a především pak na vaše tělo. Ujistěte se, že máte nohy vždy pevně na podlaze.

Není to vůbec těžké. Proto jsme také avizovali, že těmito radami se můžete řídit kdekoli. Nezáleží na věku ani místě – pomohou vám při čtení vaší oblíbené knížky nebo když sedíte u počítače.

Zdroje:

1. Medical News Today
2. NCBI
3. International Journal of Nursing and Medical Investigation

Nenechte si ujít nic důležitého.

Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj!

Komentáře

    Žádný dotaz...

    Údaje označené * jsou povinné

    Nejprodávanější produkty