Lentiamo má narozeniny! Slevy až 40 %

4,9/5 Hodnocení

Přihlášení

Vyšetření zraku: Jak probíhá a kdy se nechat vyšetřit


 

Máte pocit, že je s vašima očima v poslední době něco v nepořádku? Je vaše vidění rozmazané nebo máte bolesti hlavy? Pak je ten pravý čas na oční prohlídku!

Pokud nevíte, na koho se obrátit, navštivte naši optiku Lentiamo Na základě vyšetření vám optik rychle a snadno sdělí, zda potřebujete brýle, nebo ne. Pro určení vážnějších očních problémů se můžete obrátit na tzv. oftalmologa (oční lékař). Přečtěte si zde, jak se takové vyšetření provádí a jak si můžete objednat své oblíbené brýle online

Obsah

Proč je pravidelné vyšetření očí důležité?

Pravidelné vyšetření očí není důležité jen pro určení parametrů čoček či brýlí, když je Vaše vidění rozmazané. Oční lékař (oftalmolog) může provést důkladné vyšetření zraku, aby zjistil, zda nemáte žádné závažné oční onemocnění, jako je glaukom, katarakta nebo rakovina očí. Kromě toho je možné včasným změřením parametrů pro Vaše budoucí čočky nebo brýle předejít bolestem hlavy a nebezpečí špatného vidění při řízení.

Nebudete nosit nesprávné čočky nebo brýle

Vy si změny o čtvrt dioptrie patrně nevšimnete. Vaše tělo ano. Bolesti hlavy, vyčerpání – to vše mohou být příznaky nesprávně korigované oční vady. Úprava dioptrií při vyšetření vás jich zbaví.

Předejdete problémům

Ta nejzávažnější onemocnění očí dlouho nebolí a přicházejí plíživě. Například zelený či šedý zákal, makulární degenerace sítnice. V jejich případě může pravidelné vyšetření zachránit zrak.

Odhalíte závažné nemoci v těle

Cukrovka, metabolické poruchy, vysoký tlak. Oko je bránou do těla a jeho zdraví vypovídá o zdraví důležitých orgánů. Pravidelné vyšetření očí může zachránit život, dokud je ještě čas.

Vaše oči se neustále vyvíjejí

V každé chvíli jste to právě jen vy, kdo rozhoduje, jestli jde o změnu k lepšímu či horšímu. Pravidelné vyšetření očí je výchozím bodem této změny i zpětnou vazbou pro vás.

Jak často byste měli podstoupit vyšetření očí?

Pokud je vám méně než 40 let, měli byste podstoupit oční vyšetření každé 2 roky, bez ohledu na to, zda máte zrakovou vadu (například myopii nebo hyperopii). Je-li vám 40 nebo více let, měli byste si nechat oči vyšetřit jednou ročně. Pokud jste v minulosti měli oční problémy nebo u vás existuje riziko jejich rozvoje (například s očima měl problémy někdo z vaší rodiny), měli byste navštívit očního lékaře alespoň jednou ročně. Děti by měly podstoupit každý rok oční vyšetření.

Jak často podstupovat oční vyšetření tedy závisí na různých faktorech – na vašem věku, na stavu vašich očí a historii vaší rodinné anamnézy.

Vědci tvrdí, že oči po narození rychle rostou, proto jsou oči dětí pravidelně testovány – po narození a o 6 měsíců později. Oči mladých dospělých nemusí být vyšetřovány tak často, protože naše oči se přestávají zvětšovat ve věku 20 až 21 let.

S přibývajícím věkem se však naše oči stále mění, zejména po 40. roce života. Zhruba v této době naše oči začínají ztrácet schopnost zaostřovat. Tato vada se nazývá presbyopie, a u některých lidí se projevuje více, než u jiných.

Jak často byste měli podstoupit vyšetření zraku

Naše doporučení

Oftalmologové z Lentiamo důrazně doporučují, abyste si pravidelně nechali kontrolovat oči a zrak. Oční vyšetření nejen určuje, zda jsou vaše dioptrie stále dostatečné, ale může také pomoci odhalit závažná oční onemocnění, která by mohla být příčinou vašeho rozmazaného vidění.

Dohodněte si schůzku hned teď v naší optice v centru Prahy. Naši optometristé se těší na vaši návštěvu! Jste z Brna? Objednejte se přímo k našemu oftalmologovi v brněnské optice.

Kolik stojí vyšetření očí?

Cena se liší v závislosti na tom, jak důkladné vyšetření potřebujete, a také na úrovni odbornosti očního specialisty. Preventivní prohlídka by měla být hrazena pojišťovnou. Obvyklá cena za vyšetření, například pro prvonositele kontaktních čoček, se pohybuje okolo 300–1000 Kč v závislosti na tom, kdo jej provádí a jak je vyšetření komplexní. Na cenu očního vyšetření se informujte už při objednávání.

Důrazně nedoporučujeme objednávat si dioptrické brýle nebo kontaktní čočky, aniž byste předtím podstoupili vyšetření u odborníka. Korekce zraku v takovém případě nemusí být správná.

Jak oční vyšetření probíhá?

Oční vyšetření je řada testů, které prověřují váš zrak. Váš oční lékař nebo oční optik může využít řadu nástrojů, zasvítit jasným světlem přímo do vašich očí a požádat vás, abyste se podívali skrz řadu čoček. Každý test při oční zkoušce hodnotí jiný aspekt vašeho zraku nebo zdraví očí.

1. Před oční prohlídkou

Před zahájením skutečného vyšetření si váš lékař nebo optik objasní několik věcí. Pokud je to vaše první oční prohlídka, pravděpodobně se vás nejdříve zeptají na ostrost vašeho zraku a případné problémy se zrakem v minulosti. Vaše odpovědi pomohou určit, jaké je u vás riziko onemocnění očí a problémů se zrakem do budoucna. Otázky, na které se můžete připravit, budou přibližně následující:

  • Máte v posledních letech nějaké zdravotní problémy?
  • Trpíte nějakými očními provlémy?
  • Má někdo z vaší rodiny oční problémy, například makulární degenerace, glaukom nebo odchlípení sítnice?
  • Měli jste v minulosti oční problémy?
  • Prodělali jste v minulosti oční operaci?
  • Máte alergii na léky, jídlo nebo jiné látky?
  • Berete nějaké léky?
Doktor vám před vyšetřením položí několik otázek
 

2. Během oční prohlídky

V případě, že vás kromě měření parametrů vyšetřuje oftalmolog kvůli případným očním onemocněním, postup obvykle zahrnuje tyto kroky:

  • Oční lékař měří vaši zrakovou ostrost, aby zjistil, zda potřebujete brýle nebo kontaktní čočky pro zlepšení zraku.
  • Následně by lékař měl změřit nitrooční tlak tzv. tonometrem. Někteří oftalmologové mohou před měřením tlaku v očích použít znecitlivující oční kapky, v závislosti na zvolené metodě vyšetření. Speciální kapky jsou používány také při vyšetření očního pozadí (sítnice, sklivec a zrakový nerv).
  • Kromě tlaku v očích a očního pozadí, lékař vyšetří vaši rohovku a může také dojít k vyšetření zorného pole přístrojem zvaným perimetr.

3. Po oční prohlídce

Na konci očního vyšetření prodiskutujete výsledek všech testů se svým lékařem, včetně vyhodnocení vašeho zraku, rizika vzniku očních chorob a preventivních opatření, která můžete podniknout k ochraně vašeho zraku.

Co je součástí komplexního očního vyšetření?

Během oční prohlídky může být provedeno několik různých očních testů. Testy jsou navrženy tak, aby zkontrolovaly váš zrak a prozkoumaly vzhled a funkci všech částí vašich očí. Mezi nejčastěji prováděné testy patří test zrakové ostrosti, měření očních refrakčních vad, vyšetření barvocitu a test střídavého zakrývání oka.

Test zrakové ostrosti
Test střídavého zakrývání oka

Test zrakové ostrosti

Nejběžnějším očním testem je test zrakové ostrosti. Měří, jak přesný je váš zrak. Během testu byste měli identifikovat různá písmena abecedy vytištěná na grafu (Snellenův graf) nebo zobrazená na obrazovce. Řádky písmen se zmenšují při pohybu dolů po grafu. Každé oko je testováno samostatně. Takové tabulky různě velkých písmen se nazývají optotypy. Online test zraku pomocí Snellenovy tabule si můžete udělat doma už před vyšetřením.

Měření očních refrakčních vad

Refrakční oční vyšetření je test, který váš oční lékař nebo oční optik používá k určení přesného předpisu brýlí. Během měření očních refrakčních vad je používán nástroj zvaný foropter. Lékař do foropteru vloží čočky různých parametrů a ukáže vám obrázek, u kterého následně budete určovat, s jakou z čoček jej vidíte nejjasněji. Refrakční vyšetření určuje vaši úroveň hyperopie (dalekozrakost) , myopie (krátkozrakost) , astigmatismus a presbyopie .

Vyšetření barvocitu

Při komplexní oční zkoušce se provádí i test barvocitu, který kontroluje vaše barevné vidění, aby se vyloučila barevná slepota. Kromě zjištění nedostatků barevného vidění mohou testy barevné slepoty také upozornit vašeho očního lékaře na možné zdravotní problémy očí, které mohou ovlivnit vaše barevné vidění.

Test střídavého zakrývání oka

Test střídavého zakrývání oka vám řekne, jak dobře vaše oči spolupracují. Lékař vás požádá, abyste se v určité vzdálenosti podívali na malý předmět, zakryli a odkryli každé oko, aby zjistil, jak se vaše oči pohybují. Váš lékař také zkontroluje, zda se jedno z vašich očí odvrátí od cíle. Toto je stav zvaný strabismus. Test se může opakovat s předmětem v menší vzdálenosti.

Nečekejte a objednejte se do naší optiky online

Objednejte se na měření zraku optometristou. Navštívit můžete naši optiku v Praze a optiku v Brně.

Časté otázky

Kdy mám zajít s dítětem k očaři?

Úplně první oční prohlídkou projde dítě po narození, další by měly následovat každý rok. Pokud se v rodině vyskytly oční vady, jako jsou tupozrakost nebo šilhání, mělo by dítě projít ve věku jednoho roku vyšetřením u dětského oftalmologa. Vyšetření pediatrem nemusí být v tomto případě dostačující.

Jak poznám, že dítě má problémy s očima?

Stěžování na bolest hlavy, časté mnutí si očí, prohlížení knížek a hraček z velmi malé vzdálenosti, naklánění hlavy ke straně. To všechno mohou být signály, že se zrakem dítěte není všechno úplně v pořádku. Navštivte dětského lékaře, případně očního specialistu.

Kdy mám přijít na kontrolu, pokud nosím kontaktní čočky?

První kontrolní vyšetření po aplikaci kontaktních čoček u specialisty je zpravidla po 14 dnech, další kontrola by měla následovat za půl roku. U dětí je vhodné jít na kontrolu dříve. Pouze důkladné vyšetření provedené odborníkem může prokázat, jak vaše oči na kontaktní čočky reagují.

Díky pravidelným návštěvám lékaře se vyhnete možným problémům. Nezapomínejte proto na kontroly, i když vám kontaktní čočky žádné problémy nepůsobí. I v případě, že nepociťujete žádné nepříjemné projevy, je možné, že kontaktní čočky vaše oči negativně ovlivňují.

Nositelům kontaktních čoček doporučujeme provádět každodenní kontrolu. Oči musí vypadat zdravě a stále stejně, kontaktní čočky musí zajišťovat vždy dokonalý komfort a ostrost vidění. Máte-li pochybnosti nebo problémy čočkami (pálení očí, červené oči, pocit cizího tělíska, mechanického dráždění, píchání, bolesti, osychání atd.), zajděte ke specialistovi dřív, než tyto projevy přerostou do problému. 

Které oční vady je nutné odhalit v dětství?

Zejména tupozrakost – vadu, při které je jedno oko výrazně slabší než druhé. Tupozrakost lze léčit do 6–7 let věku zakrýváním zdravého oka. V dospělosti je podobný postup neúspěšný, malé zanedbání v dětství se tak může lehce stát problémem. Naopak krátkozrakost, dalekozrakost a astigmatismus jsou vady, které se dají úspěšně korigovat v dospělosti. Pokud ty nejsou v raném dětství odhaleny, je to problém, ale ne tak závažný,