Slevy na sportovní sluneční brýle 🔥

Přihlášení

Jak čistit pouzdro na kontaktní čočky

Ing. Barbora Keřková

Z lékařského hlediska zkontroloval/a Ing. Barbora Keřková, Zástupce vedoucího prodejny optiky, dne 19. 5. 2023. Napsal/a Lentiamo

Obsah

Pokud nosíte kontaktní čočky, víte, jak důležité je pečovat o jejich hygienu. Věděli jste, že správné čištění pouzdra na kontaktní čočky může mít vliv i na jejich dlouhou životnost a čistotu?

Ať už se učíte pouzdro na kontaktní čočky čistit poprvé, nebo si potřebujete osvěžit znalosti, odborníci na péči o oči z Lentiamo vám poradí. Přečtěte si, proč a kdy byste měli pouzdro čistit, a níže se seznamte se šesti základními kroky péče o něj!

Proč byste měli čistit pouzdro na kontaktní čočky

V pouzdrech se mohou časem hromadit bakterie a jiné mikroorganismy, které se pak mohou přenést na vaše kontaktní čočky a vyvolat podráždění nebo infekci očí. Čištění pouzdra na kontaktní čočky je důležitým krokem při dodržování správné hygieny a péče o kontaktní čočky. Pravidelné čištění kontaktních čoček pomocí roztoku na kontaktní čočky může pomoci těmto problémům předcházet a udržet vaše oči zdravé.

Jak vyčistit pouzdro na kontaktní čočky

prázdné otevřené pouzdro na kontaktní čočky na bílém stole

I když víme, že čištění kontaktních čoček je zásadní součástí jejich péče, stejně důležité je i správné čištění pouzder na kontaktní čočky.Čištění pouzdra je jednoduché a vyžaduje minimální přípravu. Pouzdro na kontaktní čočky byste měli pravidelně a důkladně umývat pomocí víceúčelového roztoku.Fyziologický nebo olejový roztok pouzdro řádně nevyčistí a nevydezinfikuje.

Jste připraveni začít? Naučte se, jak vyčistit pouzdro na kontaktní čočky podle těchto jednoduchých kroků:

  1. Umyjte si ruce – Před manipulací s pouzdrem na kontaktní čočky si důkladně umyjte ruce vodou a mýdlem. Tím zabráníte šíření bakterií.
  2. Osušte si ruce – Po umytí si ruce zcela osušte čistým ručníkem, který nepouští vlákna.
  3. Vylijte roztok – Vylijte starý roztok z pouzdra na kontaktní čočky do odpadu.
  4. Opláchněte pouzdro – Opláchněte pouzdro na kontaktní čočky čerstvým roztokem, abyste odstranili všechny zbývající nečistoty nebo roztok.
  5. Vysušte pouzdro na vzduchu – Vytřepejte přebytečný roztok a nechte pouzdro na kontaktní čočky zcela vyschnout. K vysoušení nepoužívejte fén nebo jiný zdroj tepla.
  6. Uložte své kontaktní čočky Jakmile je pouzdro zcela suché, uložte kontaktní čočky jako obvykle s pomocí čerstvého roztoku na kontaktní čočky.

Důležitá pravidla při čištění pouzdra na kontaktní čočky

  • K čištění pouzdra na kontaktní čočky nepoužívejte vodu z vodovodu. Voda z kohoutku může obsahovat bakterie, které mohou vést k vážným očním infekcím.
  • K čištění pouzdra nepoužívejte mýdlo ani jiné čisticí prostředky. Tyto prostředky mohou pouzdro poškodit a znesnadnit jeho čištění.
  • Pouzdro na kontaktní čočky neskladujte ve vlhkém prostředí. Vlhkost může podporovat množení bakterií.
  • Pouzdro na kontaktní čočky nevyvařujte.
  • Pouzdro na kontaktní čočky nevkládejte do myčky nádobí.
  • K čištění pouzdra na kontaktní čočky nepoužívejte alkohol.
Na internetu se můžete setkat s informacemi, které doporučují vyvařit pouzdro na kontaktní čočky ve vodě nebo ho vložit do myčky nádobí. Voda může do pouzder a čoček vnést škodlivé bakterie, což zvyšuje riziko vážné infekce. Abyste zajistili bezpečnost svých očí, nikdy nepoužívejte vodu k čištění pouzdra na čočky, a to ani v případě, že je voda převařená.

Jak často byste měli pouzdro na kontaktní čočky čistit?

pouzdro na kontaktní čočky a jedna kontaktní čočka na bílém stole

Pouzdro na kontakty je třeba po každém použití vyčistit. Během čištění dbejte na to, aby bylo pouzdro otevřené a aby se do něj nedostala voda a jiné nečistoty. K čištění a uchovávání kontaktních čoček nezapomeňte používat pouze čerstvý roztok.

Kdy byste měli pouzdro vyměnit?

Je důležité vyměnit pouzdro jednou za tři měsíce. Uchovávání pouzder déle může vést k podráždění očí a hromadění bakterií v pouzdře.

Závěrem od Lentiamo

Dodržování zásad péče o pouzdro na kontaktní čočky může prospět vašemu zraku a zdraví očí. Při příštím čištění nebo výměně pouzdra mějte na paměti tyto užitečné tipy. Nezapomeňte si jako prioritu stanovit rutinní péči o kontaktní čočky a pouzdro, abyste viděli jasně a pohodlně.

Nenechte si ujít nic důležitého.

Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj!

Komentáře

    Žádný dotaz...

    Údaje označené * jsou povinné

    Nejprodávanější produkty