Slevy na sportovní sluneční brýle 🔥

Přihlášení

Dvojité vidění (diplopie): Příčiny a léčba

Lucie Macháčková

Z lékařského hlediska zkontroloval/a Lucie Macháčková, Manažerka optiky v Brně, dne 1. 11. 2023. Napsal/a Lentiamo

Obsah

Viděli jste někdy dva obrysy, i když víte, že by měl být jen jeden? Diplopie, běžně známá jako dvojité vidění, způsobuje, že mozek vnímá duplicitní obraz jednoho objektu. Může jít o dočasnou nepříjemnost nebo indikátor vážného zdravotního stavu. Když budete vědět, o co se jedná a kdy vyhledat lékařskou pomoc, můžete předejít možným zdravotním komplikacím.

Optici Lentiamo v tomto člábku jev vysvětlují, představují jeho varianty a uvádějí možné příčiny. Pojďme se na ně podívat!

Co je dvojité vidění?

Dvojité vidění je stav, kdy člověk vidí dva obrazy jednoho objektu. Tyto obrazy se mohou objevit vedle sebe, nad sebou nebo pod úhlem. Může být důsledkem dočasných faktorů nebo různých základních příčin, jako jsou problémy se svaly, které ovládají pohyb oka, poškození nervů nebo problémy s rohovkou, čočkou nebo sítnicí.

Může způsobovat nepohodlí, zmatenost a potíže při každodenních činnostech, jako je čtení, řízení a chůze. Pokud se u vás vyskytne vidění zdvojených obrazů, je nutné vyhledat lékařskou pomoc, protože to může být příznakem vážného zdravotního problému, jako je mrtvice nebo jiné onemocnění.

Jak vypadá dvojité vidění?

Dvojité vidění způsobuje, že se jeden objekt jeví jako dva obrazy, které jsou vedle sebe, nad nebo pod sebou, případně diagonálně. Obrazy se obvykle překrývají a jen zřídka jsou zcela odděleny. Vedlejší obraz je obvykle rozmazaný nebo slabší než „hlavní“ obraz.

Typy dvojitého vidění

Existují dva hlavní typy dvojitého vidění: monokulární a binokulární. Monokulární diplopie způsobuje zdvojení obrazu vedle sebe. Binokulární diplopie se obvykle projevuje třemi způsoby: horizontálně, vertikálně nebo šikmo. 

Monokulární dvojité vidění

Monokulární diplopie je stav, kdy se dva obrazy zobrazují pouze v jednom oku. Je způsobena problémem v samotném oku, například šedým zákalem, astigmatismem nebo syndromem suchého oka. K tomuto typu může vést také používání nesprávného předpisu na brýle.

monokulární dvojité vidění

Monokulární dvojité vidění

 

Při monokulární diplopii si můžete všimnout, že hlavní obraz se zdá být jasnější než vedlejší obraz, který působí rozmazaně. To se někdy označuje jako „obraz ducha“.

Příznaky rozmazanosti jsou obvykle omezeny na jedno oko.

Binokulární dvojité vidění

Častěji se u lidí vyskytuje binokulární diplopie a vidí dva obrazy, když jsou obě oči otevřené. Protože postihuje obě oči, obvykle to znamená, že oči spolu správně nespolupracují. Tento typ se vyřeší sám, když je jedno z očí zavřené. Může se vyskytnout v důsledku různých stavů, jako je například šilhání (když oči nejsou v jedné linii stejným směrem) nebo poškození nervů.

Binokulární dvojité vidění se obvykle vizuálně projevuje třemi různými způsoby: horizontálně, vertikálně nebo šikmo, jak je znázorněno níže.

horizontální dvojité vidění

Horizontální dvojité vidění

 

Horizontální diplopie je stav, kdy člověk vidí dva obrazy vedle sebe, přičemž jeden obraz se zobrazuje vlevo nebo vpravo od druhého.

U horizontálního binokulárního typu mohou být oba obrazy rozmazané.

vertikální dvojité vidění

Vertikální dvojité vidění

 

Vertikální diplopie je stav, kdy člověk vidí dva obrazy nad sebou. Jeden obraz se zobrazuje nad nebo pod druhým.

šikmé dvojité vidění

Šikmé dvojité vidění

 

Šikmá diplopie je situace, kdy se druhý obraz zobrazí diagonálně nebo pod úhlem od druhého obrazu. Tento typ je méně častý než horizontální a vertikální, ale vyskytuje se.

Dočasné dvojité vidění

Dočasná diplopie je stav, kdy člověk krátce vidí dvojitě, obvykle trvá jen několik minut. Může to být způsobeno různými faktory, například stresem, únavou nebo konzumací alkoholu.

Dvojité vidění, které se objevuje a mizí, může být způsobeno přetrvávajícím problémem. Potíže s rohovkou nebo čočkou, migrény, vedlejší účinky léků, nemoci a špatná koordinace očí mohou mít za následek tento typ problémů s viděním, které se čas od času objeví.

Ačkoli obecně není důvodem k obavám, dočasné dvojité vidění může být příznakem závažnějšího zdravotního stavu nebo události. Náhlý výskyt problémů se zrakem byste nikdy neměli ignorovat. Při neočekávaných změnách vidění okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc, abyste vyloučili potenciálně život ohrožující zdravotní problémy.

Co způsobuje dvojité vidění?

Podle Stanford Health Care může dvojité vidění způsobovat řada stavů. K diplopii mohou vést problémy s rohovkou nebo čočkou, problémy se svaly nebo nervy, které ovládají funkci a pohyb očí, nebo problémy v mozku. Některé příčiny mohou být drobné, například astigmatismus, nebo život ohrožující, například aneurysma nebo mrtvice.1

Problém může být dočasný, léčitelný nebo může být způsoben závažnějšími, přetrvávajícími potížemi. Zdvojení obrazů mohou vyvolat i faktory prostředí v různých obdobích. Na vině mohou být také různé části oka a okolních struktur. Kromě toho mohou dočasné nebo trvalé problémy způsobovat probíhající zdravotní problémy nebo nemoci.

Dočasné příčiny

Dočasné příčiny dvojitého vidění často souvisejí s faktory životního stylu nebo okolnostní podněty, jako je užívání alkoholu nebo drog, únava nebo digitální zátěž očí. Tyto příčiny obvykle samy odezní, jakmile je odstraněn vyvolávající faktor. Nízký krevní tlak nebo příliš rychlé vstávání mohou u některých lidí krátkodobě ovlivnit vidění.

Léčitelné příčiny

Léčitelné příčiny dvojitého vidění obvykle zahrnují refrakční vady, jako je krátkozrakost, dalekozrakost nebo astigmatismus. Syndrom suchého oka, slabost nebo ochablost očních svalů, šedý zákal nebo abnormality rohovky mohou také způsobit změny vidění.

Pokud trpíte migrénou, můžete zažít poruchy vidění včetně zdvojeného vidění. Tyto příčiny lze často léčit neinvazivními metodami, jako jsou korekční čočky, oční cvičení nebo léky.

Základní příčiny

Základní problémy související se svaly, nervy nebo mozkem mohou ovlivnit funkce a pohyby oka, což vede k dvojímu vidění. Tyto příčiny mohou být závažné a mohou souviset s cukrovkou, vysokým krevním tlakem, poruchami štítné žlázy, infekcemi, autoimunitními poruchami nebo neurologickými stavy, jako je roztroušená skleróza, mrtvice nebo nádor na mozku.

Mezi další nemoci, o nichž je známo, že způsobují zdvojené obrazy, patří Gravesova choroba, myasthenia gravis a Guillainův-Barrého syndrom.2

Příznaky dvojitého vidění

  • Vidění dvou obrazů jednoho objektu
  • Bolesti hlavy
  • Kapkovitá oční víčka
  • Šilhající nebo „bloudící“zkřížené oči
  • Nevolnost nebo závratě
  • Bolest očí

Kdy byste měli vyhledat lékařskou pomoc?

Pokud se u vás objeví náhlé dvojité vidění nebo pokud je doprovázeno zmateností, nezřetelnou řečí, bolestí, závratěmi nebo slabostí, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc. Dvojí vidění může signalizovat akutní zdravotní problém, jako je například aneurysma nebo mozková mrtvice.

Pokud máte opakované problémy se zrakem, které vedou k dvojitému vidění, obraťte se na svého očního lékaře. Zaznamenejte si, kdy a jak dlouho přetrvávají, abyste pomohli odborníkovi určit jejich příčinu.

Diagnostika dvojitého vidění

Oční specialista obvykle provede důkladné oční vyšetření, aby diagnostikoval příčinu dvojitého vidění. Vyšetření může zahrnovat test zrakové ostrosti, měření souhybu očí, vyšetření na štěrbinové lampě k posouzení přední části oka a rozšířené oční vyšetření ke kontrole očního pozadí.

Může také provést další testy, jako je krycí nebo prizmatický test, aby posoudil stupeň vážnosti a příčinu. V závislosti na příčině vás může odkázat k jinému lékaři. V případě potřeby vás může doporučit k naléhavému lékařskému vyšetření.

Ačkoli diplopie ovlivňuje vidění, oční lékař nemusí být odborníkem na její léčbu. Máte-li například podezření, že k vašim problémům se zrakem vedl předepsaný lék, nejlepším kontaktní osobou je pravděpodobně specialista, který vám jej předepsal.

Zkontrolujte, zda máte dvojité vidění

Diplopia může způsobit, že se budete snažit provádět zrakové korekce ve snaze vyrovnat obrazy v zorném poli.

Pokud má někdo dvojité vidění, může:

  • zavřít nebo zakrýt jedno oko.
  • naklánět nebo otáčet hlavu v různých úhlech.
  • neustále mhouřit oči nebo je zužovat.
standardní vidění

Standardní vidění

 

Dvojí vidění lze jednoduše porovnat se standardním obrazem.

Člověk, který nemá problémy se zrakem, by viděl jeden jasný obraz, jako je ten na obrázku.

Jak se dvojité vidění léčí?

V závislosti na příčině dvojité vidění lze léčit kontaktními čočkami nebo předepsáním brýlí. K léčbě lze použít také jednoduchá oční cvičení nebo náplast na oči.

V některých případech může být ke korekci nutná operace očí. Váš oční specialista určí nejlepší postup v závislosti na příčině.

Je dvojité vidění závažné?

Dvojité vidění není obvykle závažné a lze ho léčit. Může však také znamenat bezprostřednější problém. Pokud se u vás dvojité vidění vyskytne, byť jen občas, je důležité poradit se s očním lékařem.

Prevence dvojitého vidění

Schopnost zabránit dvojitému vidění závisí na příčině. V mnoha případech mu lze účinně předcházet neinvazivními metodami, jako jsou oční cvičení nebo korekční brýle. Při správné péči a morálce jej lze často úspěšně řešit.

Pravidelné vyšetření očí je důležitým preventivním opatřením, které zajistí, že vaše oči zůstanou zdravé.

Závěrem od Lentiamo

Tento typ změny vidění může být alarmující. Mějte na paměti, že ne vždy se jedná o vážnou záležitost. Přesně určit příčinu však může pouze odborné vyšetření.

V případě náhlého dvojitého vidění nebo jakýchkoli jiných náhlých změn vidění nezapomeňte okamžitě kontaktovat lékaře. Doufáme, že vám tyto informace pomohou pochopit různé typy diplopie a jejich příčiny.

Přečtete si více

Podívejte se na další témata související s diplopií.


Zdroje

1. Stanford Health Care, Causes of Double Vision
2. Review of Optometry, Top Causes of Double Vision

Nenechte si ujít nic důležitého.

Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj!

Komentáře

    Žádný dotaz...

    Údaje označené * jsou povinné

    Nejprodávanější produkty