Slevy na sportovní sluneční brýle 🔥

Přihlášení

Kontaktní čočky vs. dioptrické brýle: Co je lepší?

Jakub Odcházel, DiS.

Z lékařského hlediska zkontroloval/a Jakub Odcházel, DiS., Vedoucí sítě optik , dne 28. 7. 2023. Napsal/a Lentiamo

Obsah

Rozhodnutí mezi používáním kontaktních čoček a brýlemi představuje pro mnoho lidí otázku nejvhodnější korekce zraku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody a konečná volba závisí na osobních preferencích, životním stylu a konkrétních potřebách.

V tomto článku srovnáváme kontaktní čočky a brýle, abychom vám pomohli zjistit, která varianta je pro vás nejvhodnější. Probereme také, jak přejít z dioptrických brýlí na kontaktní čočky, pokud se pro tuto změnu rozhodnete. Pokud si nevíte rady s výběrem, nezapomeňte, že mnozí mohou volit obě možnosti!

Kontaktní čočky

ruce držící bílé pouzdro na kontaktní čočky

Kontaktní čočky jsou vhodnou alternativou klasických dioptrických brýlí. Existují s různou periodou nošení, takže je můžete nosit přesně tak dlouho, jak potřebujete. Mesíční kontaktní čočky, které lze nosit každý den po dobu 30 dní, jsou častou volbou. K dispozici jsou také jednodenní, dvoutýdenní a kontinuální kontaktní čočky.

Jsou kontaktní čočky lepší než brýle? Podívejte se níže na některé další výhody a nevýhody kontaktních čoček:

Výhody kontaktních čoček

  • Přirozené a nezastřené vidění: Kontaktní čočky poskytují širší zorné pole než brýle, protože se pohybují spolu s očima, což poskytuje přirozenější vizuální dojem.
  • Vylepšený celkový vzhled: Mnoho lidí dává přednost kontaktním čočkám, protože nijak nemění jejich vzhled. Můžete tak předvést své přirozené rysy nebo své nalíčené očí bez dioptrických brýlí.
  • Svoboda při pohybových aktivitách: Kontaktní čočky jsou ideální pro sport a další fyzické aktivity, protože nebrání v pohybu ani nehrozí jejich vypadnutí. Jednodenní kontaktní čočky jsou vhodné, pokud nosíte kontaktní čočky zřídka nebo jen při určitých aktivitách.
  • Korekce různých zrakových problémů: Kontaktní čočky jsou k dispozici v různých typech, které umožňují korekci krátkozrakosti (myopie), dalekozrakosti (hyperopie), astigmatismu, a dokonce i presbyopie.

Nevýhody kontaktních čoček

  • Vyšší nároky na péči: Kontaktní čočky vyžadují pravidelné čištění, dezinfekci a správné skladování, aby se zachovalo zdraví očí a zabránilo se vzniku možných infekcí.
  • Potenciální nepohodlí: Někteří lidé mohou při nošení kontaktních čoček pociťovat nepohodlí nebo suchost, zejména pokud jsou jejich oči citlivé nebo náchylné k alergiím. Při prvním zvykání si na kontaktní čočky byste měli pociťovat pouze mírný diskomfort.
  • Cena: Kontaktní čočky mohou být dražší než dioptrické brýle, u nichž je zpravidla nutné počítat pouze s počátečním nákladem, zejména pokud se rozhodnete pro jednodenní čočky nebo potřebujete specializované čočky.
  • Riziko oční infekce: Je důležité naučit se pečovat o kontaktní čočky. Pokud se o kontaktní čočky nestaráte správně, může se zvýšit riziko očních infekcí. Je nezbytné dodržovat správné hygienické postupy a poradit se s očním specialistou.

I když to nemusí být nutně překážkou pro každého, oční nemoci nebo zdravotní problémy mohou některým lidem používání kontaktních čoček ztížit nebo znemožnit. Pokrok ve výrobě však vedl k tomu, že dnes jsou již k dispozici speciální multifokální kontaktní čočky, které poskytují korekci zraku při presybopii. Váš oční specialista vám pomůže posoudit, zda je pro vás nošení kontaktních čoček vhodné.

Dioptrické brýle

ruce držící černé brýle

Dioptrické brýle jsou dlouhodobě oblíbenou pomůckou pro korekci zraku. Jsou často to první, co člověka napadne, když uvažuje o korekci zraku. Brýle představují účinný a jednoduchý způsob řešení krátkozrakosti, dalekozrakosti a řady dalších zrakových vad.

Dioptrické brýle se nabízejí v mnoha různých stylech, a proto je lidé často volí nejen jako pomůcku pro korekci zraku, ale i jako módní doplněk. Níže uvádíme některé výhody a nevýhody nošení brýlí:

Výhody dioptrických brýlí

  • Snadné používání: Brýle se snadno používají a vyžadují minimální údržbu. Je to tak snadné, jako si je nasadit, když je potřebujete, a sundat, když je nepotřebujete!
  • Široká nabídka stylů: Dioptrické brýle nabízejí mnoho stylů obrouček, barev a designů, které vám umožní vyjádřit váš osobní styl a zvýraznit rysy vašeho obličeje.
  • Ochrana očí: Brýle představují vnější bariéru, která chrání před prachem, nečistotami a větrem, které mohou oči dráždit.
  • Cenová dostupnost: V mnoha případech jsou brýle ve srovnání s kontaktními čočkami cenově výhodnější, zejména pokud nepotřebujete často měnit předpis.

Nevýhody dioptrických brýlí

  • Omezení periferního vidění: Obroučky brýlí mohou bránit perifernímu vidění, což vede ke zhoršenému vnímání okolí.
  • Zkreslené vidění: Některé silnější dioptrické brýle nebo brýle korigující astigmatismus mohou zkreslovat vidění na okrajích čoček (někdy se tomu říká „fishbowl“ efekt). Ten by měl ustoupit, jakmile si na nové brýle zvyknete a pokud budete brýle nosit pravidelně.
  • Překážka při pohybových aktivitách: Brýle nejsou nejpraktičtější volbou pro určité pohybové aktivity, protože mohou sklouznout nebo překážet.
  • Odraz a odlesky: Bez antireflexních vrstev mohou brýle odrážet světlo, což může působit rušivě a ovlivňovat zrakový komfort.
  • Nekompatibilita s některými doplňky: Brýle mohou omezovat vaše možnosti, pokud jde o nošení slunečních brýlí nebo klobouků.

Měl bych nosit kontaktní čočky nebo brýle?

Volba mezi nošením kontaktních čoček a brýlí je velmi individuální rozhodnutí, které závisí na různých faktorech.

Pokud vedete aktivní životní styl a často sportujete, mohou vám kontaktní čočky nabídnout větší pohodlí a svobodu pohybu. Pokud nosíte kontaktní čočky pravidelně a často je měníte, jsou brýle obecně levnější variantou, protože se jedná o jednorázovou investici, která se obvykle vyplatí na několik let. Brýle jsou také často považovány za lepší volbu pro děti nebo osoby, které mohou mít potíže s údržbou a péčí vyžadovanou u kontaktních čoček.

Poraďte se se svým specialistou a proberte s ním své případné dotazy a nejasnosti. Ten vám poskytne odborné rady a pomůže vám vybrat si mezi dioptrickými brýlemi nebo nejlepšími kontaktními čočkami. Výběr varianty vhodné pro vaše oči a životní styl vám zajistí optimální korekci zraku a pohodlí.

Náš tip: Optometristka Lentiamo Bc. Eliška Malinová doporučuje kombinaci jednodenních jednodenních čoček se záložními brýlemi, protože jsou chvíle, kdy byste kontaktní čočky nosit neměli (například v období pylových alergií, při podráždění očí nebo zánětu spojivek atd.), ale přesto potřebujete vidět ostře a fungovat v běžném životě bez omezení. Podle naší optometristky jsou v těchto chvílích dioptrické brýle nepostradatelné.

Jak přejít z brýlí na kontaktní čočky

Pokud jste se rozhodli přejít z brýlí na kontaktní čočky, je důležité dodržet správné kroky. Při změně mějte na paměti tyto tipy:

  1. Naplánujte si vyšetření zraku: V první řadě je důležité navštívit očního specialistu. Ten posoudí váš zdravotní stav očí, určí předpis na kontaktní čočky a poradí vám s výběrem kontaktních čoček vhodných pro váš zrak.
  2. Naučte se zacházet s kontaktními čočkami a pečovat o ně: Správná hygiena a péče o kontaktní čočky jsou nezbytné pro udržení zdravých očí a pohodlné nošení. Váš oční specialista vám poskytne informace, jak s novými kontaktními čočkami zacházet, jak je čistit, dezinfikovat a uchovávat.
  3. Nacvičte si nasazování a vyjímání kontaktních čoček: Zpočátku může nasazování a vyndávání kontaktních čoček vyžadovat určitý cvik. Váš oční specialista vás provede celým procesem a nabídne vám tipy pro dosažení správné techniky.
  4. Postupně prodlužujte dobu nošení: Specialista vám navrhne režim nošení, který pomůže vašim očím přizpůsobit se novému vidění a vjemům. Začnete nošením kontaktních čoček po kratší dobu a postupně budete dobu používání prodlužovat.
  5. Navštivte svého očního specialistu: Naplánujte si kontrolní prohlídku, abyste mohli průběžně hlídat stav svých očí, posoudit, zda vám kontaktní čočky sedí a jsou pohodlné, a provést případné úpravy pro zajištění optimální korekce zraku.

Nezapomeňte, že správná péče o oči a pravidelné kontroly jsou důležité bez ohledu na to, zda se rozhodnete pro kontaktní čočky nebo brýle. Pokud pocítíte jakékoli potíže nebo změny ve vidění, poraďte se se svým očním specialistou.

Hledáte vhodné kontaktní čočky?

Najděte si vysoce kvalitní kontaktní čočky od předních výrobců, které vyhovují vašim potřebám a rozpočtu.

Koupit kontaktní čočky

Často kladené otázky

Jsou kontaktní čočky bezpečné pro oči?

Ano, nošení kontaktních čoček je obecně bezpečné, pokud jsou správně používány a je o ně správně pečováno. Vždy je důležité dodržovat pokyny poskytnuté vaším očním specialistou, aby vaše oči byly zdravé.

Kdo by neměl nosit kontaktní čočky?

Některá oční onemocnění, neprůchodnost slzných kanálků, poruchy slzného filmu nebo tvorby slz, glaukom, chronická infekční onemocnění nebo akutní záněty mohou znamenat, že někteří jedinci nejsou vhodnými kandidáty na nošení kontaktních čoček. Váš oční specialista nejprve vyšetří vaše oči a sdělí vám, zda můžete kontaktní čočky nosit.

Mohu se sprchovat s kontaktními čočkami?

Vždy se vyhněte nošení kontaktních čoček při sprchování nebo plavání. Voda může do očí vnést bakterie nebo jiné nečistoty, což může vést k vážné infekci a může dokonce poškodit vaše oči.

Mohu spát s kontaktními čočkami?

Pokud nejsou speciálně určeny pro nošení přes noc, spaní s kontaktními čočkami se nedoporučuje. Váš oční specialista určí, zda jsou kontinuální kontaktní čočky pro vás vhodné, ale je nezbytné dodržovat předepsanou periodu nošení a pokyny pro péči, abyste se vyhnuli možným rizikům ohrožující zdraví vašich očí.

Závěrem od Lentiamo

Jak vidíte, kontaktní čočky i brýle mají jedinečné výhody i nevýhody. Nejlepší volba závisí na vašich osobních preferencích, životním stylu, pohodlí a doporučení vašeho očního specialisty. 

Doufáme, že vám zvážení všech pro a proti pomůže při rozhodování mezi kontaktními čočkami a dioptrickými brýlemi. Nezapomeňte, že kombinace obou může být skvělým kompromisem, který mnohým nabízí větší flexibilitu.

Nenechte si ujít nic důležitého.

Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj!

Komentáře

    Žádný dotaz...

    Údaje označené * jsou povinné

    Nejprodávanější produkty