Lentiamo má narozeniny! Slevy až 40 %

Přihlášení

Můžu spát v kontaktních čočkách? A co když v čočkách usnu?

Obsah

Mezi čočkaři není žádné tajemství, že čočky je dobré na noc vyndávat.

Ušetřete si nepříjemné probuzení, protože pokud spíte v kontaktních čočkách, hrozí vám podle australských vědců až 6.5krát vyšší riziko infekce rohovky.1

Abyste se ochránili před nepříjemným probuzením, přečtěte si našeho průvodce, kde se dozvíte více o kontinuálních kontaktních čočkách!

Co se stane, když usnu v čočkách?

Záleží na tom, na jak dlouho. Pokud například pravidelně usínáte cestou domů v autobuse nebo si na chvíli zdřímnete (15–45 minut), žádné riziko tím nevzniká. Maximálně budete mít na chvilku trochu rozmazané vidění a suché oči.

Pokud ale usnete s čočkami večer a necháte je v očích celou noc, je to problém o něco větší. Proto záleží na typu čoček, který nosíte.

Silikon-hydrogelové čočky propouští k rohovce více kyslíku, takže v jejich případě oči nebudou tak podrážděné. Pokud však nosíte čočky hydrogelové, po probuzení budou oči pravděpodobně zarudlé a budou pálit, dokonce si můžete poškodit rohovku.

Spaní v kontaktních čočkách až 6-krát zvyšuje riziko oční infekce.

Záleží také na stavu vašich očí před usnutím. Pokud jste si nasadili čočky jen pár hodin před spaním, podráždění bude menší, než kdybyste je nosili celý den. Čočky během dne nasbírají nečistoty (jako prach) a zanesené čočky jsou pravým rájem pro mikroorganismy a alergeny. Chraňte svoje oči před záněty, hrozí i riziko zánětu spojivek. 

Hledáte ty správné kontaktní čočky pro vaše oči?

V Lentiamo na vás čeká široký výběr špičkových čoček!

Přední výrobci vám nabízí denní a měsíční čočky ze silikon-hydrogelu, kontinuální čočky a také barevné čočky na každou příležitost.

Koupit kontaktní čočky

Co mám dělat, když si zapomenu čočky na noc vyndat?

Samozřejmě to není ideální situace, ale pokud se tak už stane, doporučujeme vám následující:

  • čočky nevyndávejte hned po probuzení, i když jsou vám v očích nepříjemné – snažte se několikrát zamrkat, díky slznému filmu bude čočka vlhčí a měkčí – pokud čočku stále nemůžete vyjmout z oka, použijte zvlhčující kapky, případně roztok, dokud čočka nezměkne
  • pokud je nyní čočka dostatečně měkká, můžete ji vyjmout opatrně z oka
  • snažte se oddálit nasazení nové čočky, jak nejdéle to půjde. Pokud máte brýle, raději sáhněte po nich
  • pokud máte po několika hodinách stále potíže, kontaktujte očního lékaře – stává se vám to často? V tom případě by bylo lepší zvolit jiný typ čoček, který více odpovídá vašim návykům.

Spěte lépe s těmito druhy čoček

Pokud jste ten typ člověka, který se v posteli rád podívá na seriál nebo si vezme k ruce knížku a občas se přistihnete, jak u toho usínáte, ideální čočky pro vás jsou kontinuální. Jak už jejich název napovídá, čočky „s prodlouženou dobou nošení“ byly navrženy k nepřetržitému nošení – tedy i zatímco spíte. Jsou vyrobeny ze speciálního silikon-hydrogelového materiálu a propouští k citlivým očím dostatek kyslíku i během spánku.

Kontinuální čočky jsou k dostání ve verzi dvoutýdenní nebo měsíční. Po této době byste měli čočky vyhodit. Kontaktní čočky, jako jsou například čočky Lenjoy z našeho e-shopu, vás určitě potěší. Čočky však vždy pečlivě očistěte!

Časté otázky

Mohu spát s měsíčními kontaktními čočkami?

Po domluvě s lékařem můžete spát s kontaktními čočkami, pokud se jedná o speciální kontaktní čočky pro den i noc. Tyto čočky s prodlouženým nošením (tzv. kontinuální) poskytují vašim očím vlhkost a kyslík a tím působí proti vysychání očí.

Mohu spát s týdenními kontaktními čočkami?

Kromě měsíčních čoček nabízejí kontinuální nošení také 2týdenní kontaktní čočky Acuvue Oasys. Po konzultaci a schválení očním lékařem můžete tyto čočky nosit ve dne i v noci. Při nepřetržitém nošení je třeba Acuvue Oasys zlikvidovat po jednom týdnu.

Jak dlouho mohu nechat kontaktní čočky přes noc v očích

Krátký hodinový šlofík nikomu neublíží. Pokud však jdete večer spát, měli byste si kontaktní čočky vždy před spaním vyjmout, nenosíte-li kontinuální čočky.

Kdo by neměl spát s kontaktními čočkami?

Pokud trpíte citlivostí nebo suchostí očí, měli byste si před spaním vždy kontaktní čočky vyjmout (a to i když máte čočky s prodlouženým nošením). Pokud je pro vás obzvláště důležité, aby vaše čočky zůstaly v očích přes noc, doporučujeme konzultaci s oftalmologem.

Co dělat, když vám kontaktní čočka po spánku přestane sedět na oku?

Kontaktní čočky nemohou sklouznout za oko, je to anatomicky nemožné. Pokud kontaktní čočky nemůžete najít, jednoduše se postavte před zrcadlo a pečlivě hledejte kontaktní čočky v oku. Pravděpodobně jen trochu sklouzly na stranu.

Kdy byste si měli nejpozději vyjmout kontaktní čočky?

Vyjmutí kontaktních čoček je nutné nejpozději po probuzení

Zajímavá fakta o používání čoček

  • vědci dotazovali 1,618 nositelů kontaktních čoček ve věku od 12 do 17 let a zjistili, že 85% z nich má alespoň jeden rizikový návyk
  • 44% z nich navštíví očního lékaře méně než jedenkrát ročně
  • 30% spí s kontaktními čočkami, čímž je riziko infekce až 6-krát vyšší
  • 27% nosí kontaktní čočky při plavání, ačkoli jsou náchylné na bakterie a mikroby

Už jste někdy usnuli s kontaktními čočkami? Neváhejte a dejte nám vědět v komentáři, jaké byly vaše zkušenosti!


1: American Academy of Ophthalmology

2: AAP News

Nenechte si ujít nic důležitého.

Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj!

Komentáře

  • L.

    Dobrý den,

    dnes se mi podařilo usnout s měsíčními čočkami. Bohužel, jsem je měla nasazené celou noc. Bude lepší je vyměnit, nebo si je můžu druhý den nasadit znovu?

    Děkuji L.

    Odpovědět
    • Radek
      Lentiamo.cz

      Dobrý den,

      záleží na druhu čoček, které používáte a na době, po kterou máte čočku v oku. Doporučujeme se řídit radami v úvodu tohoto článku. Pokud je Vám čočka v oku nepříjemná, doporučujeme jí vyjmout. Pokud subjektivně žádné nepohodlí necítíte a oko není nijak podrážděné, můžete si čočku ponechat.

      Přejeme Vám krásný den.

      Odpovědět
  • Lukáš U.

    Tak cca rok spím s čočkami a vyměňují je jen jednou za měsíc. Bez čoček už ani nemůžu být protože ,když si je vyndám pak mě řežou a pálí oči, ale když je mám nasazené tak je vše v pohodě.

    Odpovědět
    • Radek
      Lentiamo.cz

      Dobrý den, Lukáši. Záleží na tom, jaké nosíte čočky – pokud
      máte tzv. kontinuální čočky, zpravidla s vysokou propustností kyslíku,
      je možné s nimi i spát – obecně však toto není doporučeno, oči si
      potřebují odpočinout. Ale oči každého z nás jsou jedinečný orgán a
      každým vyhovuje něco trochu jiného. Přejeme hezký den.


      Odpovědět
  • Zdena B.

    S čočkami nespím chci aby si oči v noci odpočinuli. Stalo se mi že jsem s nimi usnula, ale po probuzení mě oči pálili a byl to nepříjemný pocit. Jinak jsem s nimi velmi spokojená.

    Odpovědět
  • Mona

    Mám teď denní čočky, podaří se mi usnout denně tak na hodinu a nic mi není. Přešla jsem z kontinuálních měsíčních, po kterých se mi dělali záněty spojivek (v jednom roce asi 3x), a to jsem v nich nespala pravidelně, jen jednorázově náhodou a podráždili se mi oči a rozjel se zánět. Nic moc. Tak se už toho bojím. Asi už mám nějaké podrážděné oči nebo co, dřív mi to ty čočky nedělali, nosila jsem je roky. S těma denníma je to super a mám pocit čistoty. V noci vidět nepotřebuji a spát s nánosem bílkovin na čočkách po měsíčním nošení - nic moc :-( Už u denních asi zůstanu, je to sice dražší, ale když si spočítáte prachy za roztoky. Za denní jsem dala teď v akci 40ks asi 380,- tj. skoro 1,5 měsíce a za měsíční jsem platila cca 600,- za 3 páry tj. za 3 měsíce.

    Odpovědět
  • Kateřina K.

    Vlastním pouze kontinuální, spávám v nich jak tu bylo řečeno, při usínání u televize, nebo se mi už jednoduše nechce vstávat když je zapomenu vyjmout.. Ikdyž s nimi spím, tak pravidelně ráno vyjmu, vyčistím a nasadím znovu do očí. Je to srovnatelný rozdíl! :) Oči nepálí, nebolí, jen je, aspoň pro mě, lepší pocit, když jsou "umyté" :)

    Odpovědět
  • Anon

    Spím s nekontinuálníma už roky, zatím v pohodě.

    Odpovědět

Další 4 komentáře

Údaje označené * jsou povinné

Nejprodávanější produkty