Naše zboží můžete vyzvednout nedaleko vaší lokality ve výdejních místech

Přihlášení

Jak vzniká barva našich očí?

/

Napsal/a Maria Chiara Tarsia dne 1. 4. 2021

Hnědé, modré, černé, zelené, šedé, oříškové i fialové … Existuje tolik nádherných barev očí – a všechny je milujeme!

Ale víte, jak vzniká barva vašich očí? S pomocí vědy vás Lentiamo provede tímto velmi záhadným, ale fascinujícím tématem a ukáže vám, jak můžete dokonce předvídat barvu očí u nenarozeného dítěte!

Tak pojďme na to!

Jak vzniká barva vašich očí?

Barva vašich očí je ovlivněná množstvím melaninu a typem pigmentu v duhovce, tenké membráně, jejíž odstín může mít různou barvu od modré po hnědou. Duhovka se nachází za rohovkou a před čočkou a obklopuje zornici.

Melanin je biologický pigment "vyráběný“ speciálními kožními buňkami zvanými melanocyty. Reguluje nejen barvu očí, ale také barvu pleti a vlasů.

Barva očí, stejně jako barva kůže a vlasů, je dána řadou informací uložených v genech člověka. Jde o náš osobní "tajný kód“. Zejména u barvy očí pracuje několik genů.

Jak geny a melanin ovlivňují barvu očí?

Barva vašich očí, jak jsme právě zmínili, je geneticky dána – podle toho, jaké informace tyto geny nesou – a to určuje množství a distribuci obsahu melaninu ve vašem těle. Stručně řečeno tedy geny spojené s barvou očí „instruují“ produkci, transport a koncentraci melaninu v duhovce.

Čím více melaninu ve vašich očích je, tím tmavší je vaše barva očí. U modrých očí je melanin distribuován v nejvnitřnější části, zatímco u tmavých očí se nachází v části nejblíže vnějšku. U zelených očí se melanin nachází v malém množství v obou částech duhovky.

Ve vzácných případech je možné mít v každém oku jinou barvu. Tento jev se nazývá heterochromie.

Je možné předpovědět barvu očí nenarozeného dítěte?

" allowfullscreen>

Hnědá barva je při vzniku barvy očí dominantní, proto má 79% světové populace hnědé oči. Přibližně 8–10% lidí na celém světě má modré oči. A v neposlední řadě je zelená, která je nejvzácnější a vyskytuje se u pouhých 2%.

Jak je ukázáno ve videu, hnědá je dominantní nad modrou a zelenou. Obecně řečeno, modrooké dítě má obvykle dva modrooké rodiče a dva modroocí rodiče obvykle nebudou mít hnědooké dítě.

Je barva očí dědičná?

Barvu očí dítěte lze často předpovědět na základě barev očí rodičů a dalších příbuzných. Mějte však na paměti, že mohou nastat genetické variace a vést k neočekávané barvě očí u novorozence.

V minulosti si vědci mysleli, že barvu očí tvoří pouze jeden gen a že je možné aplikovat jednoduchý vzorec dědičnosti. Věřilo se, že rodiče, kteří oba měli modré oči, nemohli mít dítě s hnědýma očima. Novější studie však prokázaly, že tento model byl příliš zjednodušený. I když je to neobvyklé, rodiče s modrýma očima mohou ve skutečnosti mít děti s hnědýma očima. Dědičnost barvy očí je složitější, než se původně předpokládalo, protože se jedná o více genů, které výslednou barvu tvoří.

Může se barva očí v průběhu času měnit?

Může to znít zvláštně, ale odpověď je ano. Naši barvu očí překvapivě může ovlivnit řada věcí:

  • Okolní jas a vystavení slunci: bývá nejčastější příčinou. Když se přesuneme ze slunečného místa do temné místnosti, naše zornice – podobně jako kamera – se zmenší nebo roztáhnou, aby se přizpůsobily světlu. V jasnějším prostředí a zejména v přirozeném světle dokážeme ocenit více nuancí v našich duhovkách. Když se zornice rozšíří, abychom mohli lépe vidět v tmavších prostředích, oči také vypadají tmavší, protože je viditelná jen malá část duhovky. Proto se oříškové oči mohou někdy jevit zelené nebo zlaté a světle modré oči se mohou jevit šedě. Ale zatímco procházka na slunci může naše oči rozjasnit, časté opalování aktivuje velkorysejší produkci melaninu (pomocí stejného procesu, který nás opálí), což může vést k tmavším očím. V každém případě nezapomeňte, že UV paprsky jsou pro naše oči nebezpečné. Proto vždy doporučujeme nosit vysoce kvalitní sluneční brýle.
  • Věk: je známou skutečností, že většina dětí se rodí s modrýma očima a tato barva se může později změnit. Stává se to proto, že při narození právě začala produkce melaninu a tělo dítěte proto obsahuje nižší koncentraci melaninu. Barva očí se zpravidla ustálí ve věku tří let. Ve vyšším věku však mohou oči zesvětlit, stejně jako například vlasy zbělají. Je to proto, že produkce melaninu se stárnutím snižuje.
  • Nálada: vzrušení, hněv, štěstí … věrné starému přísloví, že oči jsou oknem do duše, naše emoce mají moc zúžit nebo rozšířit naše zornice. Bylo pozorováno, že barva očí vypadá živěji, když cítíme radost, a tmavší, když jsme naštvaní.
  • Stravovací návyky: maso, ovoce a zelenina mohou také ztmavit nebo zesvětlit vaši přirozenou barvu očí. Lidé například říkají, že potraviny jako špenát či organický med mohou vaši duhovku zesvětlit a zjasnit. Na druhé straně heřmánek a olivový olejmohou vaši barvu očí proměnit v teplejší. I když jsou všechny tyto superpotraviny pro vás rozhodně dobré, zatím neexistují žádné vědecké důkazy o jejich schopnosti trvale měnit barvu očí. Jisté však je, že vyvážená strava způsobí, že vaše oči budou zdravější a jasnější . Naopak, pokud vaše tělo trpí nemocí, může to také změnit vzhled vašich očí.
  • Zranění: zranění mohou také změnit barvu očí. Trauma může ovlivnit melanin v oku a způsobit částečnou změnu barvy.

Jak můžete bezpečně změnit barvu očí?


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lentiamo (@lentiamo)


 

Můžete! A je to jednoduché: barvu očí můžete změnit s pomocí oslnivých barevných kontaktních čoček! Existuje několik typů barevných čoček: tónovací čočky, které vaše oči zvýrazní, krycí čočky změní vaši přirozenou barvu očí nebo si můžete pořídit bláznivé halloweenské čočky pro dramatickou změnu.… na Lentiamo je najdete všechny!

Chcete se o barevných čočkách dozvědět víc? Pak si přečtěte našeho průvodce barevnými čočkami!

Nejlepší barevné kontaktní čočky podle našich optometristů

Nenechte si ujít naši širokou nabídku barevných kontaktních čoček, které jsou k dispozici s dioptriemi i bez dioptrií!
 

Nakupovat barevné čočky →


 
Zdroje:

https://medlineplus.gov/…ts/eyecolor/
https://www.webmd.com/…ect-the-eyes
https://www.mamanatural.com/…color-chart/

Nenechte si ujít nic důležitého.

Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj!

Komentáře

    Žádný dotaz...

    Údaje označené * jsou povinné

    Nejprodávanější produkty