Naše zboží můžete vyzvednout nedaleko vaší lokality ve výdejních místech

Přihlášení

Nejlepší sluneční brýle pro řízení

Jakub Odcházel, DiS.

Z lékařského hlediska zkontroloval/a Jakub Odcházel, DiS., Vedoucí sítě optik , dne 23. 6. 2021. Napsal/a Maria Chiara Tarsia

Je nebezpečné řídit za jasného a slunečného počasí bez slunečních brýlí? Tuto otázku dostáváme často, obzvlášť, když se blíží léto. Pravda je taková, že sluneční brýle jsou vítaným společníkem při řízení po dobu celého roku - vysvětlíme vám proč.

Nejenže chrání vaše oči před nebezpečným UV zářením, ale i vaše bezpečí tím, že redukují nežádoucí jas a ochraňují vaše oči před prachem a větrem.

Takže: nošení slunečních brýlí na řízení v průběhu dne je zdravým návykem, který může zabránit riziku poškození očí a též riziku dopravní nehody.

Právě kvůli těmto důvodům je nesmírně důležité vědět, jak si vybrat správné sluneční brýle za volant.

Co je potřeba vědět o slunečních brýlích na řízení?

Existuje pár klíčových faktorů, které byste měli při výběru správných slunečních brýlí zohlednit.

Podívejme se důkladněji na jednotlivé faktory, podle kterých vyberete správné sluneční brýle.

Jaký je nejlepší typ filtru pro sluneční brýle na řízení?

V první řadě si řekněme něco u UV ochraně. Abyste získali maximální ochranu, čočky vašich slunečních brýlí by měly mít filtr UV400, který poskytuje úplnou ochranu před škodlivým zářením. Všechny sluneční brýle dostupné na Lentiamo mají filtr UV400 vysoké kvality.

Na sluneční brýle se využívají čtyři typy filtrů:

Typ filtru Zatemnění čočky Využití
0 3 – 20% Poskytuje nejnižší ochranu. Obvykle nestačí na zabránění odlesků při řízení.
1 20 – 57% Vhodný na polojasné dny a řízení.
2 57 – 82% Vhodný na běžné letní dny a řízení.
3 82 – 92% Poskytuje zvýšenou ochranu a je vhodný na řízení.
4 92 – 97% Výjimečně silná ochrana, vhodná do vysokohorských podmínek. Tento typ je při řízení zakázaný a brýle s tímto filtrem jsou označeny symbolem přeškrtnutého auta.

Pamatujte, že číslo kategorie filtru je vždy vyznačeno na obrubě vašich slunečních brýlí, ale pouze brýle s autentickým označením CE vám mohou garantovat tyto minimální standardy.

Jaké zabarvení čoček by měly mít sluneční brýle pro řízení?

A nyní si povězme něco o odstínu. Sluneční brýle s určitým zabarvením skel jsou nejvhodnější pro řízení, protože nabízejí vynikající výkon za všech povětrnostních podmínek a zlepšují kontrast a ostrost vidění, aniž by zhoršovaly naše vnímání barev. Hledejte čočky s následujícími odstíny:

  • hnědá
  • tmavě zelená
  • šedá

Fotochromatické čočky se nedoporučují (přestože je mnoho lidí pravidelně na řízení používá), protože ve vnitřku vozidla nemusí dostatečně tmavnout. Zrcadlové čočky se také nedoporučují, protože by mohly nadměrně minimalizovat kontrasty a vést k nesprávnému odhadu na cestě.

Jste připraveni pořídit si nové sluneční brýle?

Stovky modelů nejvyšší kvality na vás čekají na Lentiamo.

Vyberte si sluneční brýle

Jaký je nejlepší tvar slunečních brýlí na řízení?

Tato skutečnost vás možná překvapí: ale design slunečních brýlí je důležitý, pokud jde o řízení. - A není to jen kvůli módním trendům (ač samozřejmě chceme vypadat dobře i při řízení, na čemž není nic špatného!)

Je to však spíše otázka bezpečnosti, než estetiky. Až 60 % UV paprsků se může dostat do očí ze stran nebo shora. Při řízení to také může představovat prvek rozptýlení či nepohodlí. Proto se rozhodněte pro větší brýlové čočky nebo pro širší obrubu, která dokáže správně "překrýt" choulostivou oblast vašich očí.

Dobrá zpráva: nadměrně velké sluneční brýle a sluneční brýle ve stylu masky jsou opět v módě a jen tak brzy neodejdou! To znamená, že si můžete vybrat z množství modelů.

Jezděte bezpečně se slunečními brýlemi, které vám budou opravdu sedět

Dokonalé sluneční brýle by tedy měly být o ochraně, ale i o pohodlí. To je důvod, proč naši optici v Lentiamo doporučují najít si správnou velikost brýlí pro vaši tvář a upřednostnit lehké obruby, obzvláště pokud jste na cestách několik hodin. Pokud mají vaše sluneční brýle sedýlka na nosníku, upravte je podle svého obličeje, aby vám nesklouzávaly, ani vás netlačily.

Lentiamo sluneční brýle mají antireflexní čočky s UV filtrem kategorie 3, které poskytují skvělou ochranu očí při každodenním používání i při řízení. Ultralehký materiál je pohodlný a ideální pro manévrování na silnicích.   

V neposlední řadě by vaše sluneční brýle měly mít tenké stranice, aby se zabránilo překážkám v periferním vidění.

Tak, které sluneční brýle jsou nejlepší na řízení?

Tady jsou naši 3 favorité. Větší a lehčí obruby, jako mají modely níže, vám zaručí komfort a ochranu proti slunečnímu záření a nežádoucím odleskům a samozřejmě bezchybný styl!

Jsou polarizační sluneční brýle vhodné na řízení?

Polarizované (nebo polarizační) brýlové čočky za volantem mají své výhody, i nevýhody. Představují vhodnou volbu pro řidiče, protože snižují oslnění a odraz světla (což může být klíčovým faktorem v případě mokrého povrchu, sněhu na cestě, nebo dokonce skleněných tabulí při jízdě městem).

Na druhou stranu mohou také dramaticky ztlumit digitální a LCD obrazovky. Proto, pokud budete používat GPS navigaci, nebo pokud má vaše auto moderní digitální přístrojový panel, možná vám budou více vyhovovat nepolarizační sluneční brýle.

Výběr je už jen na vás, v závislosti na vaší trase, vašem automobilu a vašich řidičských návycích.

Oblíbené polarizační sluneční brýle na řízení

Je řízení se slunečními brýlemi nezákonné?

Pro řízení můžete nosit většinu slunečních brýlí. Velmi jednoduše zjistíte, které sluneční brýle jsou na řízení vhodné: stačí se podívat na kategorii filtru sa pozrieť na kategóriu filtru uvedenou na obrubě nebo v poli s popisem brýlí v našem e-shopu. Filtry kategorie 1, 2 a 3 je možné použít na jízdu během denního světla, neměli byste je však používat při zhoršených světelných podmínkách.

Kategorie filtru 4 není vhodná na řízení a tím pádem není legální. Sluneční brýle na řízení s filtry kategorie 2 nebo 3 vám také umožní bezproblémové zvládnutí vjezdu a výjezdu z tunelu, protože zmírní náhly přechod ze světla do pološera a také sníží riziko oslnění při výjezdu z tunelu.

Čtěte dále

Nenechte si ujít nic důležitého.

Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj!

Komentáře

    Žádný dotaz...

    Údaje označené * jsou povinné

    Nejprodávanější produkty