Slevy na sportovní sluneční brýle 🔥

Přihlášení

Jak dlouho trvá zvyknout si na kontaktní čočky?

Jakub Odcházel, DiS.

Z lékařského hlediska zkontroloval/a Jakub Odcházel, DiS., Vedoucí sítě optik , dne 22. 5. 2023. Napsal/a Lentiamo

Obsah

V závislosti na situaci může trvat dva dny až dva týdny, než si na kontaktní čočky zvyknete. Kontaktní čočky mohou být skvělou alternativou k brýlím, protože poskytují jasné vidění bez nepohodlných obrouček. Jsou skvělé pro aktivní životní styl nebo pro každého, kdo hledá pohodlí a komfort.

Proč si každý zvyká jinak dlouho?

V tomto článku vám vysvětlíme, proč se doba potřebná k tomu, abyste si zvykli na kontaktní čočky, v různých situacích a u různých kontaktních čoček liší. Podíváme se také na běžné problémy, které se mohou vyskytnout při jejich prvním nošení. Přečtěte si rady od našich optiků o tom, jak si zvyknout na kontaktní čočky, ještě dnes!

Časté problémy při přivykání na kontaktní čočky

Přestože jsou kontaktní čočky navrženy tak, aby se snadno a pohodlně nasazovaly na oči, může chvíli trvat, než si na ně zvyknete. Existuje několik důvodů, proč s kontaktními čočkami nemusíte dobře vidět. Toto je několik nejčastějších situací, se kterými se můžete setkat jako začínající uživatelé kontaktních čoček:

  • Mírný diskomfort – Můžete pociťovat mírné nepohodlí nebo podráždění, než si vaše oči zvyknou na nový pocit.
  • Suchost – Noví nositelé jsou náchylní k suchým nebo svědícím očím. Snažte se pravidelně mrkat, aby byly oči zvlhčené.
  • Rozmazané vidění – K rozmazanému vidění může dojít zejména v případě, že kontaktní čočky nejsou správně nasazené nebo se na oku pohybují.
  • Zarudnutí – Pokud nosíte kontaktní čočky příliš dlouho nebo pokud nejsou správně vyčištěné, mohou být vaše oči zarudlé nebo podrážděné.

Užitečný tip: Pokud si kladete otázku, zda jsou vaše příznaky normální nebo ne, může vám poradit váš oční specialista. Při adaptaci na nové kontaktní čočky byste neměli pociťovat bolest. Pokud se bolest objeví, kontaktní čočky vyjměte a obraťte se na svého očního specialistu.

Jak dlouho trvá, než si na kontaktní čočky zvyknete?

detailní záběr kontaktní čočky na prstu

Novým nositelům kontaktních čoček může trvat jeden až dva týdny, než si zcela zvyknou na jejich používání. Vaše oko si musí přizpůsobit tomu, že na jeho povrch doléhá kontaktní čočka. Kromě toho si mozek musí přivyknout na nový zážitek z vidění. Doba potřebná k přizpůsobení se liší od člověka k člověku a závisí na typu kontaktních čoček.

Obecně to trvá maximálně dva až tři dny, pokud se změní váš předpis, ale používáte stejný model kontaktních čoček. S pohodlím byste neměli mít žádné problémy. Mozek si jen bude muset zvyknout na nový a jasnější obraz. Za předpokladu, že je korekce správná, je doba, po kterou si oči zvykají na nový předpis čoček, také individuální a závisí na hodnotě změn.

Zajímavost: Zvyknout si na novou korekci u kontaktních čoček je snazší než zvyknout si na korekci u nových brýlí.

Faktory, které ovlivňují, jak dlouho trvá, než si na kontaktní čočky zvyknete

Typ, kvalita a tvar kontaktních čoček mohou ovlivnit dobu adaptace. „Pokud máte jednodenní čočky z kvalitních materiálů a správnou hodnotu BC (zakřivení), je to téměř nepostřehnutelné," sděluje hlavní optik Jakub Odcházel, DiS. na otázku ohledně zvykání si na pocit z nových kontaktních čoček. Zde je několik dalších faktorů, které mohou ovlivnit, jak dlouho bude trvat, než si na kontaktní čočky zvyknete:

  • Druh kontaktních čoček – Měkké hydrogelové nebo silikon-hydrogelové materiály, tenčí kontaktní čočky a správná péče o ně mohou zkrátit dobu adaptace.
  • Citlivost očí – Kontaktní čočky mohou být dráždivé, pokud máte citlivé nebo suché oči. Udržujte je proto čisté nebo vyzkoušejte oční kapky vhodné pro použití s kontaktními čočkami.
  • Předchozí zkušenost s kontaktními čočkami – Uživatelé, kteří nosí čočky poprvé, mohou potřebovat více času na adaptaci.
  • Individuální anatomie oka – Oční specialista musí kontaktní čočky správně naaplikovat, aby na oku pohodlně seděly a nepohybovaly se.

Jak dlouho trvá, než si zvyknete na kontaktní čočky korigující astigmatismus?

Na kontaktní čočky korigující astigmatismus si obvykle zvyknete za tři až čtyři dny. Obecně může být adaptační období torických kontaktních čoček ve srovnání s klasickými sférickými korekcemi o něco delší. Protože torické čočky pro astigmatismus se korigují zrakové problémy způsobené nedokonalým zakřivením oka, je nutná cylindrická korekce. Tato korekce se liší od standardních sférických čoček a mozku trvá, než si zvykne na nový obraz.

Jak dlouho trvá, než si zvyknete na multifokální kontaktní čočky?

Může trvat jeden až dva dny než si oči a mozek na multifokální kontaktní čočky zvyknou. Někomu to může trvat týden i déle, zejména těm, kteří kontaktní čočky dosud nenosili. Uživatelé mohou při adaptaci pociťovat zamlžené vidění nebo mírné rozmazání po dobu až několika týdnů.1 V závislosti na konkrétním případu se může jednat o drobnou nepříjemnost nebo o rušivější jev.

Multifokální kontaktní čočky, známé také jako varifokální čočky, se skládají z různých zón, které pomáhají očím zaostřit na blízké, střední a daleké vzdálenosti. Protože multifokální čočky korigují více zorných polí, a ne jednu vzdálenost jako monovisionální čočky, je důležité určit správnou korekci bez přílišných rozdílů na každou vzdálenost.

Hledáte správné kontaktní čočky?

Podívejte se na jednodenní, dvoutýdenní, měsíční a kontinuální kontaktní čočky ještě dnes.

Koupit kontaktní čočky

Tipy, které vám pomohou rychleji si zvyknout na kontaktní čočky

detailní záběr na osobu držící kontaktní čočky před okem

Kromě správného čištění a péče o kontaktní čočky existuje několik tipů, které je třeba mít na paměti, když začnete kontaktní čočky nosit:

  1. Postupně prodlužujte dobu nošení (zní to možná nelogicky, pokud pociťuje nějaký diskomfort, ale dodržování periody nošení pomáhá vašim očím zvyknout si na kontaktní čočky, aniž byste je k tomu nutili).
  2. Vyvarujte se nošení čoček po delší než doporučenou dobu.
  3. Používejte oční kapky, abyste udrželi oči hydratované.
  4. Dodržujte správné postupy likvidace a čištění.
  5. V případě potíží se poraďte s očním lékařem.

Váš oční specialista vám poradí s ohledem na specifika vašich očí a kontaktních čoček a případně navrhne nejvhodnější roztok na kontaktní čočky. Často vám také poskytne hramonogram. Ten Vám má pomoci snadněji přejít na nošení kontaktních čoček.

Profesionální tip: Hlavní optik Jakub Odcházel, DiS. radí, že pro lepší adaptaci na kontaktní čočky je v první řadě nutné získat správnou korekci od očního lékaře nebo optometristy. Správná síla dioptrií je „základem" toho, abyste si na kontaktní čočky zvykli a viděli ostře.

Často kladené otázky

Je normální, že kontaktní čočky působí zpočátku zvláštním pocitem?

Ano, je zcela normální, že se kontaktní čočky zpočátku zdají divné nebo mírně nepohodlné. Protože kontaktní čočky jsou cizí předměty, které se nasazují přímo na oko, může chvíli trvat, než si na tento pocit zvyknete.

Proč se svými novými kontaktními čočkami vidím rozmazaně?

Předepsané hodnoty mohou být pro vaše oči příliš silné nebo slabé. Pokud nejsou čočky správně nasazené, mohou se pohybovat nebo být špatně srovnané. Znečištěné nebo poškozené čočky mohou mít také za následek rozmazané vidění. Existuje mnoho faktorů, které mohou vést k rozmazanému vidění, i když jsou kontaktní čočky nové.

Je nošení kontaktních čoček jednodušší?

Ano, nošení kontaktních čoček je časem snazší. Vaše oči si zvyknou na nový pocit a nový zážitek ze sledování. Může také trvat, než si zvyknete na nasazování a vyndávání čoček. Při pravidelném používání mnoho lidí zjistí, že jejich nošení je pohodlnější a přirozenější.

Proč s brýlemi vidím lépe než s kontaktními čočkami?

Brýle poskytují stabilní korekci zraku, zatímco čočky se mohou na oku pohybovat, což vede k rozmazanému vidění. Kvalita a typ kontaktních čoček může mít také vliv na váš zrak. Pokud nejsou čočky správně nasazeny nebo máte špatný předpis, bude mít jejich nositel potíže s ostrým viděním. Kontaktní čočky se také mohou znečistit nebo vysušit, což může způsobit zamlžení vidění. Souhrnně lze říci, že existuje několik důvodů, proč můžete vidět lépe s brýlemi než s čočkami.

Závěrem od Lentiamo

Hlavní optik společnosti Lentiamo Jakub Odcházel, DiS. nabídl své odborné znalosti o adaptaci na kontaktní čočky, které jsou založené na jeho zkušenostech z oboru. Nezapomeňte, že zvyknout si na nové kontaktní čočky chvíli trvá a doba adaptace se liší člověk od člověka. Kromě kvalitních čoček je zásadní i správný předpis. Pokud máte obavy nebo pochybnosti ohledně nových kontaktních čoček, obraťte se na svého očního specialistu.


Zdroje

1. Contact Lens Spectrum, Avoiding the Soft Multifocal Failure, https://www.clspectrum.com/issues/2016/march-2016/avoiding-the-soft-multifocal-failure

 

Nenechte si ujít nic důležitého.

Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj!

Komentáře

    Žádný dotaz...

    Údaje označené * jsou povinné

    Nejprodávanější produkty