Slevy na sportovní sluneční brýle 🔥

Přihlášení

Amslerova mřížka: Test makulární degenerace doma

Lucie Macháčková

Z lékařského hlediska zkontroloval/a Lucie Macháčková, Manažerka optiky v Brně, dne 13. 6. 2023. Napsal/a Lentiamo

Obsah

Amslerův mřížkový test se běžně používá k odhalení a sledování makulární degenerace, která je hlavní příčinou ztráty zraku u starších osob.1 Včasné odhalení a pečlivé sledování může potenciálně zpomalit progresi ztráty zraku.

Stejně jako jakýkoli jiný online oční test jsou i Amslerovy mřížky nejúčinnější, pokud jsou prováděny společně s pravidelnými očními prohlídkami a odborným lékařským dohledem. Nezapomeňte se poradit se svým očním specialistou a naplánovat si vyšetření nebo si promluvit o případných potížích.

Abyste se seznámili se základy makulární degenerace a Amslerovými testy, odpověděli naši oční specialisté na některé časté otázky. Najdete zde návod krok za krokem, jak používat Amslerovu mřížku, a informace o interpretaci výsledků.

Přečtěte si více informací níže a zjistěte, zda byste měli podstoupit Amslerův test, a pokud ano, jak často byste ho měli provádět. Nebo přejděte rovnou na návod k použití Amslerovy mřížky.

Co je Amslerův oční test?

Amslerův oční test je jednoduchý a účinný způsob, který slouží k odhalení a sledování změn centrálního vidění. Používá se u osob, které mohou mít věkem podmíněnou makulární degeneraci (VPMD) nebo u nichž hrozí její rozvoj.

Samotný Amslerův diagram se skládá z bílého pozadí s černými čarami, které tvoří čtvercový mřížkový vzor. Ve středu mřížky je jediný bod, který slouží jako ohnisko.

Samotné testování pomocí Amslerovy mřížky je důležité pro zdraví vašeho zraku. Mějte však na paměti, že vyškolený oční lékař může přesněji interpretovat výsledky testu a poskytnout vám vhodnou následnou péči. Jakékoli změny nebo abnormální a nejednoznačné výsledky testů vždy konzultujte se svým lékařem.

Jak používat Amslerův mřížkový diagram

Amslerova mřížka je neinvazivní a bezbolestný test. Lze jej snadno a rychle provést doma nebo při běžném očním vyšetření. Postupujte podle těchto pokynů krok za krokem a proveďte si Amslerův mřížkový test sami.

  1. Mřížku držte ve vzdálenosti 30 až 40 cm od obličeje na dobře osvětleném místě.
  2. Zakryjte si jedno oko.
  3. Nezakrytým okem zaostřete na středový bod po dobu přibližně 10 sekund. Všimněte si, zda některé čáry nebo oblasti nevypadají rozmazaně, zvlněně, tmavě nebo zda nechybí.
  4. Opakujte s druhým okem.

amslerova mřížka

 

Chcete mít vlastní kopii? Stáhněte si zdarma Amslerovu mřížku v PDF k vytisknutí.

 

Stáhnout PDF

Tipy pro dosažení přesných výsledků

Pro dosažení co nejpřesnějších výsledků si nasaďte brýle na čtení, včetně bifokálních, které obvykle používáte ke čtení. Test opakujte jednou týdně nebo podle doporučení očního lékaře. Pro správné sledování onemocnění je také důležité výsledky dokumentovat. Pokud si všimnete jakýchkoli změn ve svém vidění, neprodleně kontaktujte svého očního specialistu.

Profesionální tip: Věděli jste, že Amslerovy mřížky lze vytisknout nebo zobrazit na obrazovce počítače či tabletu? Nezapomeňte umístit papírovou mřížku nebo obrazovku do úrovně očí, abyste dosáhli co nejpřesnějších výsledků.

Jak interpretovat Amslerův test

Zdravému oku bez makulární degenerace by se měly všechny oblasti Amslerovy mřížky jevit jako jasné a rovnoměrné. Otevřeným okem lze jasně a zřetelně vidět každou čáru a čtverec. Kromě toho by se neměly objevovat žádné přerušované čáry a všechny čtverce by měly být viditelné.

Abnormální nálezy nebo Amslerovo zkreslení mohou naznačovat možnou změnu nebo problém se zrakem. Pokud máte makulární degeneraci nebo jiný problém s centrálním viděním, mohou se čáry na Amslerově mřížce jevit zvlněné, zakřivené nebo zkreslené jako na mřížce na obrázku níže. Můžete si také všimnout prázdné nebo tmavé oblasti uprostřed mřížky.

zkreslené čáry amslerovy mřížky

Pokud jsou při testu Amslerovy mřížky zjištěny jakékoli změny nebo zkreslení, je nutné okamžitě vyhledat očního lékaře. Včasné odhalení a léčba AMD může pomoci zabránit další ztrátě zraku a zvýšit šance na zachování centrálního vidění.

Vezměte prosím na vědomí, že Amslerovy mřížky mohou být užitečným nástrojem a velmi přesným prostředkem pro sledování změn vašeho zraku, nejsou však určeny k diagnostice nebo léčbě jakéhokoli zdravotního stavu. Pamatujte, že nejsou ani náhradou pravidelných očních prohlídek nebo odborného lékařského poradenství. Pokud si všimnete jakýchkoli změn ve svém vidění nebo máte jakékoli obavy o zdraví svých očí, obraťte se na svého očního specialistu.

Co je makulární degenerace?

Makulární degenerace, známá také jako věkem podmíněná makulární degenerace (AMD), je onemocnění, které postihuje centrální část sítnice, tzv. makulu. Makula je zodpovědná za ostré centrální vidění, které je nezbytné pro činnosti, jako je čtení a řízení. Onemocnění se nejčastěji vyskytuje u lidí starších 60 let. Postupem času může makulární degenerace způsobit postupnou ztrátu centrálního vidění.

Příznaky makulární degenerace se mohou lišit, ale mezi běžné příznaky patří rozmazané nebo zkreslené vidění, tmavá nebo prázdná oblast ve středu zorného pole a potíže s viděním jemných detailů. Existují dva typy makulární degenerace: suchá a vlhká.

  • Suchá makulární degenerace je častější a postupuje pomalu. Pod sítnicí se hromadí usazeniny lipidů, bílkovin a buněčných zbytků, které ztenčují makulu.
  • Vlhká makulární degenerace je méně častá, ale může rychle postupovat a způsobit závažnější ztrátu zraku. Vzniká, když se pod makulou začnou rozrůstat nepravidelné cévy, které propouštějí tekutinu do sítnice.

Kdo musí absolvovat Amslerův mřížkový test?

Přestože přesná příčina suché makulární degenerace není jasná, výzkum naznačuje, že k ní může přispívat věk a faktory vnějšího prostředí. Podívejte se na některé běžné vlivy, které mohou rozhodnout o tom, kdo je ohrožen makulární degenerací:

  • Věk – Makulární degenerace se častěji vyskytuje u dospělých nad 60 let.
  • Rodiná anamnéza – Ukazuje se, že genetika a onemocnění spolu souvisejí.
  • Kardiovaskulární onemocnění – Nemoci srdce mohou znamenat vyšší riziko makulární degenerace.
  • Kouření – Kouření cigaret nebo pravidelné vystavování se pasivnímu kouření výrazně zvyšuje výskyt očních a jiných onemocnění.
  • Obezita – Výzkum naznačuje, že obezita může mít vliv na progresi makulární degenerace do těžší formy onemocnění.

Jednou z hlavních výhod testování pomocí Amslerovy mřížky je včasné odhalení potenciálních problémů se zrakem. Výsledky vás mohou upozornit na počátek vlhké makulární degenerace v časnějším, lépe léčitelném stadiu, což umožňuje rychlou léčbu a případnou prevenci další ztráty centrálního vidění.

Přestože makulární degeneraci nelze vyléčit, existují možnosti léčby vlhké formy AMD. Váš oční specialista může vaši AMD léčit pomocí léku zvaného anti-VEGF. Kromě toho vám může doporučit tipy pro zlepšení zraku a snížení rizika makulární degenerace, například změnu stravy. Filtrování modrého světla nejen zabraňuje namáhání očí, ale může také snížit riziko makulární degenerace.

Věděli jste, že? Vlhká makulární degenerace je způsobena pouze suchou formou onemocnění. Suchá makulární degenerace naštěstí nemusí vždy přejít v závažnější vlhký typ.

Jak často byste měli Amslerův test provádět?<

Oční specialista může doporučit testování jednou denně až jednou týdně. Vždy se poraďte se svým očním lékařem, abyste určili frekvenci vhodnou pro vaši úroveň rizika nebo progresi onemocnění.

Na rozdíl od vyšetření, jako je online test astigmatismu, které lze provést jednorázově, je třeba Amslerovy mřížky používat pravidelně, aby byly efektivní.

Může Amslerova mřížka odhalit glaukom?

Amslerovy mřížky se používají především k detekci makulárních onemocnění. Nejčastěji se používají jako tabulka makulární degenerace k odhalení a sledování tohoto onemocnění. Přestože výsledky Amslerova testu mohou jedince upozornit na abnormality ve vidění související s glaukomem, je stále relevantní podstoupit komplexní oční vyšetření aby bylo možné přesně diagnostikovat a vyloučit jiná onemocnění.

Závěrem od Lentiamo

Prevence je pro zdraví očí klíčová. Abyste mohli pečovat o své oči a zrak, je důležité plánovat pravidelné návštěvy očního lékaře.

Odborníci z Lentiamo doufají, že tyto informace o Amslerových mřížkách a makulární degeneraci byly užitečné. Pokud si myslíte, že jste ohroženi makulární degenerací, poraďte se s očním lékařem. Ten vám může provést komplexní vyšetření a poradit vám ohledně specifik vašich očí a zdraví zraku.


Zdroje

1. The Lancet Global Health, Global causes of blindness and distance vision impairment 1990-2020: a systematic review and meta-analysis.

 

Nenechte si ujít nic důležitého.

Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj!

Komentáře

    Žádný dotaz...

    Údaje označené * jsou povinné

    Nejprodávanější produkty