Slevy na sportovní sluneční brýle 🔥

Přihlášení

Potřebuji brýle? 8 příznaků, že možná potřebujete brýle

Jakub Odcházel, DiS.

Z lékařského hlediska zkontroloval/a Jakub Odcházel, DiS., Vedoucí sítě optik , dne 16. 2. 2024. Napsal/a Lentiamo

Obsah

Mnoho lidí si nemusí uvědomit, že mají problémy se zrakem, dokud se u nich neobjeví výrazné potíže, jako je mžourání na dopravní značky, potíže s přečtením drobného písma nebo časté bolesti hlavy. Přemýšleli jste někdy o tom, zda nepotřebujete dioptrické brýle ?

„Ve světě péče o oči se známky toho, že byste mohli potřebovat brýle, mohou značně lišit. Někteří pacienti začnou mít potíže se čtením dopravních značek na dálku, jiní si všimnou, že detaily krajiny nejsou tak ostré jako dříve,“ říká optometristka z Lentiamo Bc. Eliška Malinová.

Přečtěte si více informací od Elišky a odborníků z Lentiamo o osmi běžných příznacích, které mohou indikovat, že potřebujete brýle. Přečtěte si o zrakových vadách, které vyžadují korekční čočky, a získejte odborné rady o tom, kdy je důležité nechat si zkontrolovat zrak.

Dopad problémů se zrakem na každodenní život

Problémy způsobené poruchami zraku se týkají různých aspektů každodenního života, jako je řízení auta, čtení, sportování nebo používání počítače. Potíže s ostrým viděním mohou tyto činnosti výrazně ztížit, což podtrhuje důležitost včasného a účinného řešení problémů se zrakem.

Poznatky od optometristy

„Na našem optometristickém křesle také vidíme, jak může nekorigovaný zrak ovlivnit životy lidí. Může to být například student, který se snaží číst na tabuli, profesionální řidič, který má problémy s viděním značek kolem silnice, nebo babička, která už nemůže číst své oblíbené knihy, protože její staré brýle nejsou dostatečně silné. To jsou každodenní problémy, které mohou brýle proměnit v mnohem příjemnější zážitky a zlepšit kvalitu života.“

„Problémy se zrakem se mohou projevovat jako mžourání při rozhovorech, časté bolesti hlavy po hodinách strávených u obrazovky nebo dokonce záměna přátel za cizí lidi. Naštěstí jsou brýle skvělým řešením, jak takovým případům předcházet."

Bc. Eliška Malinová

Příznaky toho, že potřebujete brýle

osoba mžourající z únavy očí u stolu s brýlemi

Světová zdravotnická organizace odhaduje, že 2,2 miliardy lidí na celém světě má poruchu zraku vidělní na blízko nebo na dálku. Předpokládá se, že přibližně jedna miliarda z nich má problémy se zrakem, kterým se dá předcházet nebo které se neřeší. Chcete-li zjistit, zda patříte mezi ty, kteří by mohli mít zhoršený zrak, zvažte těchto osm běžných příznaků, které mohou znamenat, že potřebujete brýle.

Rozmazané vidění

Přetrvávající rozmazané vidění je hlavním ukazatelem toho, že byste mohli potřebovat brýle. Pokud se objekty (na blízko nebo do dálky) zdají být mlhavé, rozmazané nebo nejasné, může být pro váš zrak prospěšná nějaká korekce. Potíže s viděním dopravních značek nebo držení textů ve větší vzdálenosti jsou jen několika příznaky, které by vám mohly napovědět, že potřebujete brýle.

Závratě

Nekorigovaná refrakční vada nebo nošení brýlí s nesprávnými hodnotami může způsobit závratě, točení hlavy nebo nevolnost. Pokud si myslíte, že vaše příznaky mohou pocházet z potíží se zrakem, obraťte se na očního specialistu a domluvte si schůzku. 

Únava očí a vyčerpanost

Dlouhodobé čtení nebo používání digitálních zařízení bez správné korekce zraku, například ve škole nebo v práci, může vést k únavě očí a celkové vyčerpanosti. Časté pociťování nepohodlí nebo únavy očí by vás mělo přimět k tomu, abyste zvážili brýle jako možný prostředek úlevy.

Pokud navíc nepoužíváte správnou korekci po delší dobu (v řádu let), může se materiál nitrooční čočky unavit. To by mohlo způsobit další problémy související s očima.

Dvojité vidění

Dvojité vidění jednoho objektu může znamenat stav známý jako diplopie neboli dvojité vidění. Existují různé typy dvojitého vidění, které mohou znamenat problémy se samotným okem nebo poukazovat na závažnější, základní onemocnění. V závislosti na příčině lze dvojité vidění v některých případech korigovat správným předpisem na brýle.

V případě náhlého dvojitého vidění se vždy ihned obraťte na svého očního specialistu. I když obecně není důvodem k obavám, náhlý výskyt dvojitého vidění může být známkou závažného zdravotního problému.

Potíže s viděním v noci

Pokud se při řízení v noci potýkáte s problémy, jako je snížená viditelnost nebo zvýšená citlivost na oslnění, je možné, že váš zrak potřebuje korekci. Brýle mohou zlepšit vaši schopnost orientovat se za špatných světelných podmínek tím, že řeší základní problém se zrakem. To je obzvláště důležité pro zajištění bezpečné jízdy v nočních hodinách.

Mnutí očí

Problémy se zrakem mohou způsobit únavu očí, která vede k časté potřebě mnutí očí během dne. Brýle mohou zabránit únavě a namáhání očí tím, že sníží potřebu očí pracovat více, než je nutné.

Tyto návyky mohou také přispívat k dlouhodobým zdravotním problémům s očima nebo k poranění očí, pokud se neřeší.1.

Mžourání a naklánění hlavy

Pokud se mžourání za účelem zaostření předmětů stalo vaší obvyklou reakcí, je čas zajít si na vyšetření zraku na brýle. Pravidelné šilhání nebo zaklánění hlavy ovlivňuje množství světla pronikajícího do oka, což může zviditelnit detaily. Mžourání však může také vést k nepohodlí a únavě.

Bolesti hlavy

Přetrvávající bolesti hlavy po čtení nebo používání obrazovky, zejména kolem poledne, mohou souviset s nekorigovaným zrakem. Pokud je příčinou bolestí hlavy problém se zrakem, mohou nepříjemné pocity zmírnit brýle. Bolesti hlavy mohou souviset i s dalšími zdravotními problémy, proto je důležité obrátit se na lékaře, aby stanovil správnou diagnózu.

Slzící oči

Překvapivé je, že problematické vidění může vyvolat nadměrné slzení očí. To může být také důsledkem alergií nebo jiných zdravotních problémů, proto je důležité, aby příčinu vašich příznaků určil zdravotník.

Běžné problémy se zrakem vyžadující brýle

osoba s brýlemi a mžourající na notebook

Různé stavy zraku mohou vyžadovat korekci pro optimální jasnost a pohodlí vidění. Mezi hlavní problémy patří:

Myopie

Myopie (krátkozrakost) je stav, kdy se vzdálené předměty zdají rozmazané, zatímco velmi blízké předměty zůstávají jasné. Ke korekci krátkozrakosti se používají minusové (-) čočky. V celosvětovém měřítku je nekorigovaná krátkozrakost hlavní příčinou zhoršení vidění do dálky.2

Hyperopie

Hyperopie (dalekozrakost) je stav, kdy máte potíže především se zaostřováním na blízké předměty, ale vzdálené předměty se vám také mohou zdát ne tak ostré, jak by měly být. Ke korekci dalekozrakosti se používají plusové (+) čočky.

Astigmatismus

Astigmatismus má za následek zkreslené nebo rozmazané vidění většinou v důsledku nepravidelného tvaru rohovky. Ke korekci astigmatismu se často používají korekční dioptrické brýle nebo torické kontaktní čočky.

Presbyopie

Presbyopie je stav související s věkem, který ovlivňuje vidění na blízko. Oční čočka ztrácí pružnost, což ztěžuje čtení nebo sledování blízkých předmětů. Brýle na čtení nebo multifokální čočky tento problém zmírňují.

Jak si mohu doma zkontrolovat zrak?

Pokud se u vás objeví některý z výše uvedených příznaků a máte podezření, že byste si měli nechat vyšetřit zrak, jsou k dispozici různé online testy, kterými si můžete zrak zkontrolovat doma. Vyzkoušejte některý z nich, zatímco budete čekat na schůzku s očním specialistou.

  • Vyzkoušejte obecný oční test pomocí Snellenovy tabulky, abyste otestovali svou zrakovou ostrost.
  • Použijte Amslerův mřížkový test pokud máte zájem o vyšetření na makulární degenerace.
  • Test na astigmatismu jsou jednoduchým nástrojem, pokud si myslíte, že byste mohli jím mohli trpět.

Poznámka: Domácí oční testy by měly být používány jako doplněk, ne jako náhrada, komplexního vyšetření u specialisty. Jsou to nástroje určené k orientačnímu sledování změn vašeho zraku. Vždy se objednejte na oční vyšetření ke svému očnímu specialistovi, pokud máte obavy nebo chcete stanovit diagnózu.

Kdy navštívit očního specialistu?

Pokud se u vás vyskytne některý z výše uvedených příznaků, měli byste navštívit očního specialistu. I když nosíte brýle již léta, pravidelné oční prohlídky jsou důležité. Předpisy se mohou v průběhu času měnit, což může ovlivnit jasnost vašeho zraku. 

Během očního vyšetření může odborník zjistit změny ve vašem zraku a podle potřeby aktualizovat váš předpis na brýle. Oční vyšetření měří různé aspekty zraku, včetně zrakové ostrosti, refrakčních vad a, což je důležité, zdraví očí.

Frekvenci návštěv mohou určovat změny související s věkem, onemocnění, již existující stavy a další faktory. Specialista vám také doporučí, jak často byste měli chodit na kontrolu očí, obvykle doporučuje kontrolu jednou za jeden až dva roky v závislosti na vaší situaci.

Co se stane, když nebudu nosit brýle?

Přestože nenošení dioptrických brýlí nepoškodí vašim očím, může způsobit nepohodlí a problémy

U dospělých může nenošení brýlí namáhat oči, což může vést k bolestem hlavy nebo některému z výše uvedených příznaků. V některých případech může u dospělých dojít ke zhoršení zraku, pokud brýle nenosíte podle pokynů. Děti by měly nosit brýle podle pokynů svého očního specialisty, aby podpořily správný vývoj zraku.

Zvažte dopad nenošení brýlí nejen na zrak. Důležité je také zvážit omezení, která zhoršení zrak přináší, a také vaši schopnost v bezpečného řízení vozidla.

Výhody nošení brýlí

Dioptrické brýle nejen zlepšují váš zrak, ale obohacují celkovou kvalitu vašeho života. Poskytují jasnější vidění, které zvyšuje pohodlí a usnadňuje každodenní úkoly a činnosti, jako je řízení, čtení a používání digitálních zařízení.

Brýle také poskytují dodatečnou ochranu před škodlivým UV zářením, snižují namáhání očí a působí jako stylový doplněk.

Závěrem od Lentiamo

Ať už přemýšlíte nad brýlemi na čtení, nebo hledáte dioptrické brýle na předpis kvůli specifickým problémům se zrakem, oční specialista vám pomůže dosáhnout jasnějšího a pohodlnějšího vidění.

Zrak a zdraví očí ovlivňují celkovou pohodu. Pokud si všimnete některého ze zde uvedených příznaků, objednejte se ke svému očnímu specialistovi.

Přečtěte si více

Chcete se dozvědět více o zdraví očí a brýlích? Podívejte se do našeho průvodce brýlemi, kde se dozvíte více o očních vyšetřeních, brýlových materiálech a dalších informacích.


Zdroje
1. National Library of Medicine, The correlation between keratoconus and eye rubbing: a review
2. American Academy of Ophthalmology, Global Prevalence of Myopia and High Myopia and Temporal Trends from 2000 through 2050

Nenechte si ujít nic důležitého.

Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj!

Komentáře

    Žádný dotaz...

    Údaje označené * jsou povinné

    Nejprodávanější produkty